"Kuchnia Dantego", czyli gotowanie ze szczyptą recytacji

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2013 18:32
Dwóch Włochów otoczonych nimbem chwały swoich doktoratów stanęło przy garnkach. Wydaje się, że to nieunikniony los, czekający każdego Włocha na obczyźnie. O swojej latającej kuchni opowiedzieli w Dwójce.
Audio
Leonardo Masi i Alfredo Boscolo kucharze z Kuchni Dantego
Leonardo Masi i Alfredo Boscolo kucharze z Kuchni DantegoFoto: Ewa Bartochowska

Leonardo Masi i Alfredo Boscolo, od kilku lat prowadzą w Warszawie "Kuchnię Dantego", opowiadają o tropach wątkach kulinarnych w "Boskiej Komedii” – żarłokach w piekle i chlebie. O swoim pomyśle na poetyckie gotowanie i przepisie na przepyszne tiramisu włoscy kucharze opowiedzieli w rozmowie z Łukaszem Modelskim

W audycji "Droga przez mąkę" ponadto recenzja  książki Anny Strzeżek "Od konsumpcji do konspiracji. Warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944”, wyd. Trio, Warszawa 2012.

Zobacz więcej na temat: kulinaria
Czytaj także

Wykwintna kuchnia? Tylko z Polski

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 11:06
Consomme ze smardzów z pieczoną w miodzie skorzonerą. Aksamitna zupa z soczewicy z pomidorami i chrupiącym jajkiem z truflą. Gołąbki z łososiem bałtyckim. Polskie menu nie musi kończyć się na schabowym…
rozwiń zwiń
Czytaj także

Praliny z kaszy zamiast batonika

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2013 12:07
Słodycze robione w domu są dużo bardziej zdrowe od sklepowych słodkości. Warto poświęcić trochę czasu na gotowanie i poznać nowe smaki jak np. lody z oliwą z oliwek.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sushi z owadów zamiast schabowego

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2013 18:00
Szarańcza, mącznik młynarek, drewnojad mogą stać się głównym produktem dań restauracyjnych. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a okazuje się, że potrawy są smaczne.
rozwiń zwiń