X
Aby nas słuchać lub oglądać potrzebujesz najnowszego Adobe Flash Player | Pobierz Flash
POLSKIE RADIO - HISTORIE DOBRZE OPOWIADANE OD 90 LAT
Dwójka

Carlo Pertini vs Carl Honoré vs slow foodowy kisiel

04.03.2013
0 0 0
Carlo Pertini vs Carl Honor vs slow foodowy kisiel
Foto: Glow Images/East News
- Człowiek nie jest stworzony do jedzenia w samotności - twierdzi Carlo Petrini, jeden z liderów ruchu "slow food". W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o najciekawszych książkach poświęconych temu zagadnieniu.
Posłuchaj
22'57 Droga przez mąkę: Slow food w książkach

Jednym z kanonicznych dzieł dla ideologii "wolnego jedzenia" jest książka Carla Honoré, "Pochwała powolności". Jej autor radzi w niej jak dostosować tempo życia do własnych potrzeb, tak by móc się nim cieszyć bez stresu i poczucia gonitwy.

– To podróż przez sfery, które dotyczą współczesnego człowieka najbardziej: jedzenie, medycynę, seks, pracę, czas wolny - opowiadał w Dwójce Łukasz Modelski. - Jest tu trochę grochu z kapustą, ale też sporo sensowych spostrzeżeń - oceniał.

Punktem wyjścia dla życiowej przemiany, według kanadyjskiego autora, jest przeanalizowanie swoich żywieniowych nawyków. Jego zdaniem warto postawić na naturalne produkty. - Najważniejsze żeby czerpać z jedzenia przyjemność - dodaje twórca ruchu "slow food", Carlo Petrini.

Goszcząca w audycji Agnieszka Kręglicka, krytyczka kulinarna, zaprezentowała prosty przepis na potrawę "slow foodową".

- To będzie kisiel. Większości z nas kojarzy się on z torebką, ale żeby było naturalnie, można wziąć żurawinę, dosypać cukru i porządnie zamieszać, najlepiej w blenderze...

Cały przepis w nagraniu audycji.

Zobacz więcej na temat: kulinaria
0 0 0
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Kuchnia Dantego", czyli gotowanie ze szczyptą recytacji

03.03.2013
0 0 0
Leonardo Masi i Alfredo Boscolo kucharze z Kuchni Dantego
Leonardo Masi i Alfredo Boscolo kucharze z Kuchni DantegoFoto: Ewa Bartochowska
Dwóch Włochów otoczonych nimbem chwały swoich doktoratów stanęło przy garnkach. Wydaje się, że to nieunikniony los, czekający każdego Włocha na obczyźnie. O swojej latającej kuchni opowiedzieli w Dwójce.
Posłuchaj
25'37 Droga przez mąkę: Kuchnia Dantego

Leonardo Masi i Alfredo Boscolo, od kilku lat prowadzą w Warszawie "Kuchnię Dantego", opowiadają o tropach wątkach kulinarnych w "Boskiej Komedii” – żarłokach w piekle i chlebie. O swoim pomyśle na poetyckie gotowanie i przepisie na przepyszne tiramisu włoscy kucharze opowiedzieli w rozmowie z Łukaszem Modelskim

W audycji "Droga przez mąkę" ponadto recenzja  książki Anny Strzeżek "Od konsumpcji do konspiracji. Warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944”, wyd. Trio, Warszawa 2012.

Zobacz więcej na temat: kulinaria
0 0 0

Czytaj także

Starsza pani, wino i krzepiący omlet

W książce "Wtajemniczenia" Michała Komara sędziwa Pani E. wraz z zapraszanymi gośćmi rozprawia o teatrze, literaturze, sztuce, filozofii, obyczajach i swoim długim życiu. My z autorem tej smacznej powieści rozmawialiśmy o kulturze rozmów przy stole.
Posłuchaj
25'30 Droga przez mąkę: Starsza pani, wino i krzepiący omlet

Ponadto w audycji spotkaliśmy się z Tomasze Prange Barczyńskim, redaktorem naczelnym magazynu WINO oraz przedstwailiśmy przepis na "śniadanie skromne, acz krzepiące”, czyli na omlet z ostrygami.

Z kolei Tomasz Kolecki Majewicz, wielokrotny mistrz polski sommelierów, opowiadział o długowieczności Château d'Yquem 1878.

Audycję poprowadził Łukasz Modelski.

Zobacz więcej na temat: kulinaria
0 0 0

Czytaj także

Żarłoczny włoski kompozytor

04.03.2013
0 0 0
Gioacchino Rossini, 1865
Gioacchino Rossini, 1865Foto: Wikipedia/domena publiczna
Przyciężkie metafory, dziwaczne skojarzenia i rzekoma poezja – kogo charakteryzują? Pewnego kompozytora i wielkiego żarłoka, Gioacchina Rossiniego.
Posłuchaj
24'46 Droga przez mąkę: 20 kotletów Gioacchina Rossiniego

Stendhal mówił o nim, że w wieku 29 lat był "enorme". Potrafił zjeść 20 kotletów, jak mówi niepotwierdzona, ale prawdopodobna anegdota. O jego nieposkromionych oraz znajomości z  wielkim francuskim szefem Marie-Antoinem Carême, mówią Leonardo Masi i Alfredo Boscolo, muzycy, historycy i kucharze. Podają przepis na filetto alla Rossini, włoskiej wersji słynnych caremowskich torunedo.

Ponadto Tomasz Kolecki Majewicz, wielokrotny mistrz polski sommelierów, opowiada o piemonckim Darmagi z 1982 roku.

Zobacz więcej na temat: kulinaria
0 0 0