Łukasz Modelski. Kulinarna inicjacja w kuchni francuskiej wdowy

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2014 22:00
– Dziś myślę z zażenowaniem o tym, jak karygodne błędy popełniałem na początku – mówił Łukasz Modelski, znany słuchaczom Dwójki z audycji "Droga przez mąkę".
Audio
  • Łukasz Modelski. Kulinarna inicjacja w kuchni francuskiej wdowy (O wszystkim z kulturą/Dwójka)
Droga przez mąkę Łukasza Modelskiego to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją
"Droga przez mąkę" Łukasza Modelskiego to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacjąFoto: Grzegorz Śledź/PR2

Dziennikarz z wykształcenia jest historykiem sztuki. W połowie lat 90. wyjechał jako student na francuskie stypendium i na dwa lata osiadł w średniowiecznym mieście Poitiers. – Mieszkałem u pewnej wdowy, która wynajmowała pokoje, by utrzymać osiemnastowieczny dom z pięknym ogrodem – wspominał.

Kobieta pozostała wierna swemu wychowaniu - choć jadała sama, zawsze przestrzegała godzin posiłków, które bardzo starannie przygotowywała. Co pewien czas wołała "swojego" studenta, prosząc go o spróbowanie różnych jej specjałów.

Łukasz Modelski wyznał, że początkowo zachowywał się karygodnie w kwestiach tego, jak należy jeść i pić. Szczególnie zapadło mu w pamięć pewne nieporozumienie wokół niefiltrowanego piwa, które we Francji zobaczył po raz pierwszy w życiu.

***

Tytuł audycji: O wszystkim z kulturą
Prowadzenie
:Jerzy Kisielewski
Gość:
Łukasz Modelski (dziennikarz, historyk sztuki)
Data emisji:
5.12.2014
Godzina emisji:
18.00

mc/kd

Czytaj także

Czereśnie jak baranki. W obrazach dawnych mistrzów jedzenie znaczyło

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2014 12:00
W malarstwie do końca XVIII wieku potrawy pojawiały się niezwykle rzadko. Często natomiast mogliśmy podziwiać nieprzetworzone produkty, których sens daleko jednak wykraczał poza domenę kulinarną. O tym rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Oszczędne gotowanie i inne sztuczki? Tylko dzięki książkom

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2014 18:28
Co warto czytać w kuchni? Nie chodzi tu o umilenie czasu powieściami, ale – o książki kucharskie. Oto przegląd książek z przepisami dobrymi i tymi mało strawnymi.
rozwiń zwiń