Strona główna > Artykuł

Szkoła Demokracji

Polskie Radio

- „U nas panuje czysta demokracja” – mówi Nina z warszawskiej kooperatywy „Dobrze”.

fot. Glow Images/East News

Kooperatywa spożywcza jest rodzajem spółdzielni, w której członkowie wspólnie kupują produkty spożywcze bezpośrednio od producentów. Najbardziej oczywistą korzyścią jest dostęp do zdrowej, nieprzetworzonej żywności. Żywność to jednak tylko jedna z wartości jaką niesie ze sobą kooperatywa. Równie ważny jest jej sens społeczny.

 

Edward Abramowski, "ojciec" spółdzielczości w Polsce pisał: „Kooperatywa spożywcza (…) jest szkołą społeczną, gdzie ludzie uczą się sami radzić nad swoimi sprawami, organizować je, działać zbiorowo i solidarnie, reformować warunki swego bytu własnym umysłem i własnymi siłami, gdzie poznają w praktyce złożony mechanizm ekonomiczny i społeczny dzisiejszego życia i sposoby zarządzania nim.”

„Szkoła demokracji” reportaż Eweliny Karpacz-Oboładze w Radiowej Trójce 17 grudnia 2014 o godzinie 18.15.