Wigilijna tradycja, czyli dwanaście potraw

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Wigilijna tradycja, czyli dwanaście potraw
12 wigilijnych dań. Jak sobie z tą dwunastką poradzić? Co do niej wliczać? Próbowała dowiedzieć się Katarzyna Pruchnicka w audycji "Do południa".Foto: glowimages/Eastnews

12 wigilijnych dań. Jak sobie z tą dwunastką poradzić? Co do niej wliczać? Próbowała dowiedzieć się Katarzyna Pruchnicka w audycji "Do południa".

Posłuchaj

Wigilijna tradycja, czyli dwanaście potraw (Do południa/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Na pytania odpowiadała restauratorka Agnieszka Kręglicka. - Powinniśmy liczyć wszystkie potrawy, które znajdą się na stole. Takie ugotowane, poważne, ale masła i chleba to już nie - opowiada.
Nie zawsze jednak na wigilijnym stole obowiązywało 12 potraw. - Dawniej tą liczbą, która przynosiła szczęście była liczba nieparzysta. W chłopskich domach szykowano pięć, siedem dań. Dopiero w pańskich domach było rozbuchanie i pojawiało się dziewięć i trzynaście potraw. Potem pojawiło się dwanaście. Interpretowano, że to na znak dwunastu apostołów albo miesięcy w roku. My się tej dwunastki teraz trzymamy i liczę, że ona jest tak samo szczęśliwa - śmieje się gość Katarzyny Pruchnickiej.
- Moja lista potraw jest ustalona od wielu, wielu lat, szczęśliwie wigilię w moim domu przygotowują wszyscy razem. Każdy ma swoją specjalność, każdy przyjeżdża ze swoim daniem. Zaczynamy od śledzi z ziemniakami - zdradza Agnieszka Kręglicka.

***

Tytuł audycji: Do południa
Prowadził: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agnieszka Kręglicka
Data emisji: 24.12.2014
Godzina emisji: 09.05

(mp, ac)

Polecane