X
Aby nas słuchać lub oglądać potrzebujesz najnowszego Adobe Flash Player | Pobierz Flash
POLSKIE RADIO - HISTORIE DOBRZE OPOWIADANE OD 90 LAT
Trójka

ABC wina: wszystko co chcecie wiedzieć o winie, a boicie się zapytać

13.11.2013
ABC wina: wszystko co chcecie wiedzieć o winie, a boicie się zapytać
Foto: Glowimages/Flickr
- Mosel Riesling to wino pełne świeżości, wysokiej kwasowości, ale równocześnie posiadające cukier resztkowy, który nadaje słodycz, więc posmakuje początkującym smakoszom. To wino niezwykle uniwersalne, jeżeli chodzi o połączenia kulinarne i można je śmiało zaserwować do kotleta schabowego - mówi w "Do południa" Jerzy Kruk, sommelier z 4Senses.tv.
Posłuchaj
16'43 ABC wina: wystarczy pięć kieliszków, by zdegustować wszystkie wina świata (Do południa/Trójka)

Już za tydzień do sklepów na całym świecie trafią butelki tegorocznego Beaujolais Nouveau. Znawców czeka więc kolejne święto wina. Początkujący smakosze, gdy na kolację z przyjaciółmi mają wybrać butelkę tego trunku, często gubią się pośród tysięcy butelek. O to jak wybrać idealne wino i nie dać się nabić w butelkę zapytaliśmy znanego sommeliera.
Pomiędzy winem wysokiej i średniej klasy istnieje wiele istotnych różnic. Przy wyborze tego idealnego cena wcale nie jest najważniejsza! Jak zauważa Jerzy Kruk, sommelier z 4Senses.tv, od niektórych smaków, szczególnie goryczy wyczuwalnej w wielu cenionych gatunkach, może nam zwyczajnie wykręcić usta. Jak więc uniknąć tak nieprzyjemnej sytuacji. – To co jest trudne do zaakceptowania w winie to kwasowość i tanina – podkreśla Kruk. – Początkujący adepci powinni szukać win, które mają delikatniejszą kwasowość i delikatniejsze taniny – mówi  ekspert i dodaje, że odpowiednich szczepów należy szukać w krajach, gdzie jest bardzo słonecznie.
Zdaniem eksperta estetyka etykietki na butelce nie ma wielkiego znaczenia. Natomiast sposób zamknięcia wina w szklanym opakowaniu już tak. – Zawsze lepszym wyborem jest zakrętka - uważa Jerzy Kruk. – Mimo, że romantyzmu w tym brak, nakrętka na butelce zdecydowanie lepiej wróży niż tradycyjny korek – przekonuje sommelier i wyjaśnia, że wino zamknięte w zakorkowanych butelkach jest narażone na atak bakterii rozwijającej się na korku, który zaczyna nieprzyjemnie pachnieć, a ta nuta zostaje automatycznie przekazana do wina.

Więcej tajemnic o winie znajdą Państwo w nagraniu audycji "Do południa”, którą prowadził Paweł Drozd. Zapraszamy do słuchania!

Na audycję "Do południa" zapraszamy od poniedziałku do czwartku od godz. 9.00 do 12.00.

(ah)

Zobacz więcej na temat: Winnica

Czytaj także

Przystawka i wino

20.06.2011
Przystawka i wino
Foto: Glow Images/East News
Trzeba dokładnie przyjrzeć się przepisowi, zobaczyć, jakie składniki zastosowano do przygotowania danej potrawy. Dopiero wtedy możemy się zastanowić nad rodzajem wina. Co więcej pod uwagę trzeba także wziąć region z jakiego pochodzi danie.
Posłuchaj
03'23 Kulisy Kulinarnej Akademii 20 czerwca

A zatem spróbujmy dobrać wino do takiej oto przystawki. Małe kawałki kalafiora blanszujemy i wkładamy do zimnej wody. Gotujemy brokuły. Nie za długo by nie straciły intensywnej, zielonej barwy.

Po ugotowaniu, wkładamy je do lodu, a potem miksujemy je z białym serkiem homogenizowanym, solą, pieprzem, czerwonym pieprzem seczuańskim, jedną z najbardziej aromatycznych przypraw tego typu, dalej z drobniusieńko pokrojonymi pomidorami, które wysuszyliśmy w piekarniku, z oliwą z oliwek i z miętą. To będzie krem, którym polejemy krewetki i ogórka, pokrojone w drobniutkie kwadraciki.

Do krewetek i ogórka dodajemy pociętą "cilantro" czyli zielone liście kolendry, mięty pieprzowej, pietruszki, startej skórki z cytryny. Wszystko to pokropimy sokiem z limonki, posypiemy ostrym, zatykającym dech w piersiach pieprzem cayenne i polejemy kremem brokułami dekorując całość listkami pachnącej, zielonej mięty.

Jakie do tego wino? Najlepiej znad Loary. Sauvignon Blanc, o silnym aromacie ziół i smaku tropikalnych owoców.

Aby dowiedzieć się więcej na temat doboru win do potraw, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

Czytaj także

Jeżeli wino, to tylko wytrawne

07.11.2012
Jeżeli wino, to tylko wytrawne
Foto: Glow Images/East News
- Tak naprawdę wino docenia się wtedy, kiedy pije się je w formie wytrawnej, gdy cukier nie zakrywa ani aromatu, ani smaku - mówi Piotr Stopczyński, enolog.
Posłuchaj
14'06 "Winne opowieści” Hanny Wilczyńska-Toczko

Piotr Stopczyński zarządza trzecią co do wielkości winnicą w Polsce przy Pałacu Mierzęcin w rejonie Gorzowa Wielkopolskiego. Podkreśla, że uprawa winorośli w naszym kraju nie jest łatwa. - Jak nie zima z mrozami, to lato pełne opadów, powodzi, a nawet gradu - wylicza.

Posłuchaj także innych niezwykle ciekawych radiowych reportaży >>>

Bohater reportażu radzi, by kieliszek z winem zawsze trzymać za nóżkę, ponieważ naszymi dłońmi ogrzalibyśmy napój. Kieliszki powinny być bezbarwne, żeby móc sprawdzić przejrzystość, klarowność. Trzeba też pamiętać, że wino nie lubi gwałtownych zmian temperatur.
Znawca poleca wina z Chile, Argentyny i Hiszpanii. Te ostatnie mają według niego ciekawe kolory, bogate aromaty i specyficzną delikatną wytrawność.

Zapraszamy do wysłuchania reportażu "Winne opowieści” Hanny Wilczyńska-Toczko (PR Gdańsk).

"Reportaży" na antenie Trójki można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 18.15.