ABC wina: wszystko co chcecie wiedzieć o winie, a boicie się zapytać

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
ABC wina: wszystko co chcecie wiedzieć o winie, a boicie się zapytać
Foto: Glowimages/Flickr

- Mosel Riesling to wino pełne świeżości, wysokiej kwasowości, ale równocześnie posiadające cukier resztkowy, który nadaje słodycz, więc posmakuje początkującym smakoszom. To wino niezwykle uniwersalne, jeżeli chodzi o połączenia kulinarne i można je śmiało zaserwować do kotleta schabowego - mówi w "Do południa" Jerzy Kruk, sommelier z 4Senses.tv.

Posłuchaj

ABC wina: wystarczy pięć kieliszków, by zdegustować wszystkie wina świata (Do południa/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Już za tydzień do sklepów na całym świecie trafią butelki tegorocznego Beaujolais Nouveau. Znawców czeka więc kolejne święto wina. Początkujący smakosze, gdy na kolację z przyjaciółmi mają wybrać butelkę tego trunku, często gubią się pośród tysięcy butelek. O to jak wybrać idealne wino i nie dać się nabić w butelkę zapytaliśmy znanego sommeliera.
Pomiędzy winem wysokiej i średniej klasy istnieje wiele istotnych różnic. Przy wyborze tego idealnego cena wcale nie jest najważniejsza! Jak zauważa Jerzy Kruk, sommelier z 4Senses.tv, od niektórych smaków, szczególnie goryczy wyczuwalnej w wielu cenionych gatunkach, może nam zwyczajnie wykręcić usta. Jak więc uniknąć tak nieprzyjemnej sytuacji. – To co jest trudne do zaakceptowania w winie to kwasowość i tanina – podkreśla Kruk. – Początkujący adepci powinni szukać win, które mają delikatniejszą kwasowość i delikatniejsze taniny – mówi  ekspert i dodaje, że odpowiednich szczepów należy szukać w krajach, gdzie jest bardzo słonecznie.
Zdaniem eksperta estetyka etykietki na butelce nie ma wielkiego znaczenia. Natomiast sposób zamknięcia wina w szklanym opakowaniu już tak. – Zawsze lepszym wyborem jest zakrętka - uważa Jerzy Kruk. – Mimo, że romantyzmu w tym brak, nakrętka na butelce zdecydowanie lepiej wróży niż tradycyjny korek – przekonuje sommelier i wyjaśnia, że wino zamknięte w zakorkowanych butelkach jest narażone na atak bakterii rozwijającej się na korku, który zaczyna nieprzyjemnie pachnieć, a ta nuta zostaje automatycznie przekazana do wina.

Więcej tajemnic o winie znajdą Państwo w nagraniu audycji "Do południa”, którą prowadził Paweł Drozd. Zapraszamy do słuchania!

Na audycję "Do południa" zapraszamy od poniedziałku do czwartku od godz. 9.00 do 12.00.

(ah)

Polecane