Czy jest powód, by obawiać się GMO?

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2017 16:00
Rozpoczęły się konsultacje społeczne związane z projektem ustawy dotyczącej znakowania żywności wolnej od organizmów genetycznie modyfikowanych. Jest to m.in. efekt kampanii prowadzonej przez Instytut Spraw Obywatelskich "Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!". 
Audio
  • Czy jest powód, by obawiać się GMO? (Za, a nawet przeciw/Trójka)
Czy tylko Polacy z rezerwą podchodzą do żywności modyfikowanej genetycznie?
Czy tylko Polacy z rezerwą podchodzą do żywności modyfikowanej genetycznie?Foto: Single/shutterstock.com

jabłka gmo 1200x660.jpg
Po co modyfikujemy genetycznie żywność?

Prof. Piotr Węgleński zwraca uwagę, że termin "żywność modyfikowana genetycznie" jest nieprecyzyjny. - Nie modyfikuje się żywności, tylko rośliny, z których ją otrzymujemy. Od 40 lat jest taka żywność, jemy ją i nikomu jeszcze nigdy nic złego się nie stało, bo nie ma żadnych powodów, żeby mogła szkodzić - mówił gość audycji. Genetyk zwracał także uwagę, że produkowana jest ludzka insulina z modyfikowanych bakterii i drożdży i nikt nie protestuje w tym przypadku. 

Rafał Górski z Instytutu Spraw Obywatelskich przyznaje, że placówka chciałaby wprowadzenia jednolitego oznaczenia dla żywności GMO, ale na tym etapie prac nad ustawą nie wiadomo jeszcze, czy będzie to możliwe. - Sukcesem jest to, że politycy zaczęli słuchać głosu konsumentów, bo badania z 2013, przeprowadzone na nasze zlecenie, pokazują, że 73 procent Polaków chce oznakowania żywności modyfikowanej - ocenia Rafał Górski. Jak dodaje, możemy się spierać, czy GMO jest szkodliwe, chodzi jednak o danie Polakom możliwości wyboru, jaką mają mieszkańcy m.in. Austrii, Niemiec czy Francji. 

zboże free 1200.jpg
Polscy producenci drobiu i trzody nie poradzą sobie bez importowej paszy GMO?

Czy niechęć Polaków w stosunku do GMO wynika tylko z pełnego rezerwy podejścia do nowości?  Czy modyfikowana żywność pomoże wygrać z głodem na świecie? Co dokładnie będzie oznaczał napis "bez GMO", kto będzie wydawał certyfikaty? Jakich argumentów używają zwolennicy GMO, a jakich przeciwnicy? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.  

***

Tytuł audycji: Za, a nawet przeciw
Prowadzi: Kuba Strzyczkowski
Goście: prof. Piotr Węgleński (genetyk, Uniwersytet Warszawski), Dorota Metera (ekspert zajmujący się rolnictwem ekologicznym), Marcin Rotkiewicz (dziennikarz działu naukowego tygodnika "Polityka"), Rafał Górski (Instytut spraw Obywatelskich), Sławomir Brzózek (Fundacja Nasza Ziemia), Renata Struzik (portal Wiadomości Rolnicze)
Data emisji: 30.05.2017 
Godzina emisji: 12.08

gs/fbi

Oto wyniki sondy przeprowadzonej w czasie audycji:



Czytaj także

Warzywa strączkowe. Jedz i żyj dłużej!

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2016 15:50
- Warzywa strączkowe doskonale komponują się z różnymi rodzajami mięs. Można je też świetnie wykorzystać do deserów - przekonuje Maria Banach, autorka książki "Strączki".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy jesteśmy skazani na hałas uliczny?

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2017 16:16
Naukowcy obserwują w Polsce wzrost nasilenia hałasu komunikacyjnego. Ruchliwa ulica generuje hałas na poziomie 90 decybeli. Hałas powyżej 85 decybeli jest w każdym przypadku szkodliwy dla zdrowia.
rozwiń zwiń