Pozwól dziecku poczuć, że jest głodne

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 18:00
- Nie należy podtykać dziecku ciągle czegoś do zjedzenia, nawet jeśli są to zdrowe rzeczy. Dziecko powinno poznać swój organizm, poczuć, że jest głodne - uważa psycholog Dorota Minta.
Audio
  • Pozwól dziecku poczuć głód (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
- Dziecięcy bunt jedzeniowy to zazwyczaj manifestacja emocji zupełnie nie związanych z jedzeniem - uważa psycholog Dorota Minta
- Dziecięcy bunt jedzeniowy to zazwyczaj manifestacja emocji zupełnie nie związanych z jedzeniem - uważa psycholog Dorota MintaFoto: Glow Images/East News

Jak zwraca uwagę rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej, która (w zastępstwie Grażyny Dobroń) prowadziła "Instrukcję obsługi człowieka", problemów z nadwagą u dzieci jest coraz więcej. W jej ocenie wynikają one z zaburzeń występujących u rodziców. - Dzieci-niejadków prawie nie ma. To w wyobrażeniu rodziców one nic nie jedzą - mówi gość audycji.

Za nadwagę w wielu przypadkach odpowiada nadmiar cukru, który obecnie jest dodawany do prawie wszystkich produktów, także tych przeznaczonych specjalnie dla dzieci. Jak mówi Dorota Minta dużo lepiej podać dzieciom deser mleczny przygotowany samemu niż ten ze sklepu. Ważne jest także, aby posiłki nie odbywały się przy okazji, to powinien być czas poświęcony tylko na jedzenie, najlepiej w towarzystwie rodziców.

Więcej rozmów na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>

Problemy żywieniowe są spotęgowane przez coraz częstsze alergie pokarmowe, w tym nietolerancję glutenu. U starszych dzieci dochodzą także zaburzenia odżywiania w postaci anoreksji, bulimii czy ortoreksji, polegającej na zbytnim przywiązywaniu wagi do przygotowania posiłków. Często wiąże się to z obsesyjnym wręcz przywiązaniem do konkretnych produktów, sposobów przygotowania posiłków czy nawet tych samych naczyń.

"Instrukcja obsługi człowieka" w Trójce od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.

(gs/mp)

Czytaj także

Dieta cud? Odchudzanie zaczyna się w głowie!

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2013 18:15
Na odchudzanie warto spojrzeć okiem psychologa, bo przy odchudzaniu ważne jest nie tylko, co i jak jemy, ale także co myślimy, a nawet co sobie wyobrażamy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chude mięso i warzywa. Taka powinna być dieta cukrzyka

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2013 10:11
Cukrzyca to choroba, która nie boli, ale jej powikłania mogą być bardzo groźne. Lekarze mówią, że dziś cukrzyka można doprowadzić do takiego stanu, żeby nie musiał przyjmować leków. - Lekarstwa to tylko część terapii - twierdzi diabetolog, profesor Leszek Czupryniak z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Otyły, czyli... niedożywiony?

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 14:00
- Ten paradoks pojawia się u bardzo wielu pacjentów. Wiąże się to z faktem, że sięgają oni po wysoko przetworzoną żywność o niskiej wartości odżywczej, a wysokim nasyceniu kalorycznym - mówi Sylwia Leszczyńska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk z Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej "Sanvita".
rozwiń zwiń