Jedzenie, które ratuje życie

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jedzenie, które ratuje życie
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Olena Yakobchuk

- Wciaż jemy, a w naszej diecie brakuje błonnika, za mało jest wapnia, witamin i substancji niszczących wolne rodniki, a to zwiększa ryzyko raka - mówi Grażyna Dobroń.

Posłuchaj

Jak jeść by zminimalizować ryzyko raka (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Wedle danych WHO, 30 proc. nowotworów złośliwych ma związek ze złą dietą. - Idziemy trochę na skróty, wybieramy gotowe posiłki, które dostarczają w szybkim czasie dużo kalorii. Niestety, często nie są one zdrowe - podkreśla dietetyk Iwona Sajór. Oczywiście, należy wzbogacić dietę o owoce i warzywa, ale i tu powinno się zachować umiar.

Dieta powinna być zbilansowana. Narzucanie sobie sztucznych ograniczeń też może być szkodliwe dla organizmu. - Powinniśmy stawiać na pokarmy naturalne, ale bez odmawiania sobie na siłę np. mięsa lub czegoś słodkiego - wyjaśnia gość audycji.

Jak jeść, by zminimalizować ryzyko zachorowania? Dlaczego 3 filiżanki kawy dziennie są zbawienne dla naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania odnaleźć można w nagraniu audycji. Zapraszamy do słuchania.

***

Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Gość: Iwona Sajór (dietetyk, Instytut Żywności i Żywienia)
Data emisji: 18.07.2017
Godzina emisji: 11.15

ml/mk

Polecane