Logo Polskiego Radia

Błędne koło depresyjno-grzybiczne

Trójka
Agnieszka Szałowska 27.09.2010
Dobrze wiemy, że nadmiar słodyczy to ryzyko nadwagi i dziur w zębach. Ale to jeszcze nie wszystko, co zagraża łasuchom…
  • Błędne koło depresyjno-grzybicze
Błędne koło depresyjno-grzybiczne
foto: Glow Images/East News

Każdy kolejny batonik bowiem przybliża nas do alergii, cukrzycy, a także powoduje rozwój pleśni i grzybów w naszym ciele.

Szególnie narażone na ich rozwój są osoby o obniżonej odporności oraz z różnymi zaburzeniami psychosomatycznymi, np.: dzieci z ADHD. - Nadmiar rozwijających się grzybów nasila problemy psychiczne – zapewniła dr Grażyna Pająk, biolog.

Nasza ekspert podkreśliła, jak trudno jest pozbyć się grzybów z organizmu. – Są to cieniutkie niteczki, które rozrastają się w naszych tkankach i bardzo trudno je wyrzucić; trzeba je w odpowiedni sposób zagłodzić - doradziła.

Bardzo pomocna jest tu dieta, gdyż zmieniając środowisko wewnątrz, nie pozwalamy rozwijać się kolejnym komórkom grzybiczym. Zdaniem dr Pająk należy wyeliminować z jadłospisu produkty, które zawierają neurotoksyny, czyli: produkty barwione na czerwono, glutaminian sodu, produkty konserwowane siarczkami, nadmiar cukru i aspartam. – Po ich wyeliminowaniu, ustaleniu dobrej diety i dożywieniu organizmu we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w bardzo wyraźny sposób możemy poprawić psychikę – podkreśliła dr Pająk.

Trzyczęściowy program likwidujący grzybicę - autorski program dr Grażyny Pająk

Dieta - od 9 do 12 tygodni

Odstawiamy-

- margaryny, wszelkie tłuszcze masłopodobne, oleje rafinowane, kupne majonezy, wszystkie produkty smażone na olejach uniweersalnych, gdyż wpływają one negatywnie na strukturę błon komórkowych, szczelność jelit oraz zawartość tłuszczu we krwi

- cukier, miód, produkty z białej, oczyszczonej mąki i ryżu, przetworzone węglowodany - czekolady, batoniki, cukierki, lody, słodkie desery, rozgotowane makarony, białe bułki

- ziemniaki, soki i przetwory owocowe, słodkie owoce

- wszystkie produkty sporządzone przy użyciu drożdży

- piwo, alkohole, wszystkie napoje gazowane

- ocet, przetwory octowe, marynaty, musztardę i keczup

- mleko, produkty mleczne, topione, żółte i pleśniowe sery

- wędliny i czerwone mięsa z masowej produkcji

- ryby w puszkach i panierowane

- soję i wszystkie wyroby sojowe

Co w takiej sytuacji możemy jeść?

Dozwolone są: kefir, zsiadłe mleko, naturalna maślanka z żywymi kulturami bakterii (bez dodatku mleka w proszku, cukru i owoców), ale za to wskazana jest łyżka naturalnego, tłoczonego na zimno oleju lnianego. Jajka wiejskie w każdej postaci. Z mięs ekologicznych (bez antybiotyków) królik, kurczak, indyk, czasem domowy schab, dziczyzna i ryby. Niezbędne są warzywa świeże i mrożone, rośliny strączkowe (za wyjątkiem soi), niezbyt kwaśne naturalne kiszonki, ale bez octu i cukru. Wszystkie napoje - w tym naturalne soki warzywne, herbaty ziołowe, zielone i czerwone, rooybos pijemy bez cukru. Do picia wykorzystujemy zwłaszcza niegazowaną, strukturalną wodę.

Z wyrobów zbożowych - produkty z pełnego przemiału, kasze (jaglana, gryszana, jęczmienna, tapioka, amarantus), ciemny ryż, pieczywo tylko na zakwasie, bez drożdży, makarony z mąki razowej.

Świeże orzechy laskowe, włoskie, migdały, wiórki kokosowe, skiełkowany w domu słonecznik i rzodkiewka. Nasiona roślin strączkowych, tylko po wcześniejszym namoczeniu w wodzie z solą i domowym octem winnym. Z tłuszczy - masło sklarowane, oleje tłoczone na zimno, zwłaszcza olej lniany, dyniowy, ewentualnie oliwa z oliwek.

Większość osób cierpiących na infekcje drożdżakowe jest zmęczona, zniechęcona, przygnębiona i ogólnie rozbita, dlatego też stosowanie nawet kilkudniowej terapii może wzbudzić niechęć. Ale mimo wszystko warto, bo podstawą sukcesu jest odbudowa przyjaznej flory bakteryjnej jelit.

Przez pierwsze trzy tygodnie oprócz odpowiednio ustawionej diety stosujemy Omegę 3 lub wiesiołek, naturalne wyciągi mieneralno-witaminowe na bazie ziół i enzymów, preparaty zawierające bakterie kwasu mlekowego. W likwidowaniu grzybic niezbędne są: preparat z Pau D'arco i srebro koloidalne.

W drugiej fazie, po wyraźniej poprawie naszego samopoczucia, stopniowo wprowadzamy między posiłki owoce jagodowe, ewentualnie grapefruit. Stosując poprzedni zestaw preparatów, wzbogacamy go w organiczne wyciągi wapniowo-magnezowe oraz naturalne przearaty ziołowe wzmacniające system nerwowy.

Co najmniej po sześciu tygodniach czując sie coraz lepiej przechodzimy do następnego etapu.

W fazie trzeciej stopniowo możmy wprowadzic dania mączne zwłaszcza z gamy ekologicznych produktów. W dalszym ciągu stosujemy profilaktycznie bakterie kwasu mlekowego oraz suplementację preparatami mineralno-witaminowo-ziołowymi.

Nie zapominajmy o Pau D'arco, które towarzyszy nam minimum do 12 tygodni. Podczas kuracji należy pić dużo płynów, a także nie zapominać o gimnastyce, rekreacji i spacerach na słońcu i świeżym powietrzu.

Audycji „Instrukcja obsługi człowieka” można słuchać na antenie Trójki codziennie od poniedziałku do piątku o godzinie 10.45. Zapraszamy.

(asz)

Bądź z nami w kontakcie:

Najczęściej czytane

Na antenie:
Polecamy: