X
Aby nas słuchać lub oglądać potrzebujesz najnowszego Adobe Flash Player | Pobierz Flash
POLSKIE RADIO - HISTORIE DOBRZE OPOWIADANE OD 90 LAT
Trójka

Błędne koło depresyjno-grzybiczne

27.09.2010
0 0 0
Dobrze wiemy, że nadmiar słodyczy to ryzyko nadwagi i dziur w zębach. Ale to jeszcze nie wszystko, co zagraża łasuchom…
Posłuchaj
06'23 Błędne koło depresyjno-grzybicze

Każdy kolejny batonik bowiem przybliża nas do alergii, cukrzycy, a także powoduje rozwój pleśni i grzybów w naszym ciele.

Szególnie narażone na ich rozwój są osoby o obniżonej odporności oraz z różnymi zaburzeniami psychosomatycznymi, np.: dzieci z ADHD. - Nadmiar rozwijających się grzybów nasila problemy psychiczne – zapewniła dr Grażyna Pająk, biolog.

Nasza ekspert podkreśliła, jak trudno jest pozbyć się grzybów z organizmu. – Są to cieniutkie niteczki, które rozrastają się w naszych tkankach i bardzo trudno je wyrzucić; trzeba je w odpowiedni sposób zagłodzić - doradziła.

Bardzo pomocna jest tu dieta, gdyż zmieniając środowisko wewnątrz, nie pozwalamy rozwijać się kolejnym komórkom grzybiczym. Zdaniem dr Pająk należy wyeliminować z jadłospisu produkty, które zawierają neurotoksyny, czyli: produkty barwione na czerwono, glutaminian sodu, produkty konserwowane siarczkami, nadmiar cukru i aspartam. – Po ich wyeliminowaniu, ustaleniu dobrej diety i dożywieniu organizmu we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w bardzo wyraźny sposób możemy poprawić psychikę – podkreśliła dr Pająk.

Trzyczęściowy program likwidujący grzybicę - autorski program dr Grażyny Pająk

Dieta - od 9 do 12 tygodni

Odstawiamy-

- margaryny, wszelkie tłuszcze masłopodobne, oleje rafinowane, kupne majonezy, wszystkie produkty smażone na olejach uniweersalnych, gdyż wpływają one negatywnie na strukturę błon komórkowych, szczelność jelit oraz zawartość tłuszczu we krwi

- cukier, miód, produkty z białej, oczyszczonej mąki i ryżu, przetworzone węglowodany - czekolady, batoniki, cukierki, lody, słodkie desery, rozgotowane makarony, białe bułki

- ziemniaki, soki i przetwory owocowe, słodkie owoce

- wszystkie produkty sporządzone przy użyciu drożdży

- piwo, alkohole, wszystkie napoje gazowane

- ocet, przetwory octowe, marynaty, musztardę i keczup

- mleko, produkty mleczne, topione, żółte i pleśniowe sery

- wędliny i czerwone mięsa z masowej produkcji

- ryby w puszkach i panierowane

- soję i wszystkie wyroby sojowe

Co w takiej sytuacji możemy jeść?

Dozwolone są: kefir, zsiadłe mleko, naturalna maślanka z żywymi kulturami bakterii (bez dodatku mleka w proszku, cukru i owoców), ale za to wskazana jest łyżka naturalnego, tłoczonego na zimno oleju lnianego. Jajka wiejskie w każdej postaci. Z mięs ekologicznych (bez antybiotyków) królik, kurczak, indyk, czasem domowy schab, dziczyzna i ryby. Niezbędne są warzywa świeże i mrożone, rośliny strączkowe (za wyjątkiem soi), niezbyt kwaśne naturalne kiszonki, ale bez octu i cukru. Wszystkie napoje - w tym naturalne soki warzywne, herbaty ziołowe, zielone i czerwone, rooybos pijemy bez cukru. Do picia wykorzystujemy zwłaszcza niegazowaną, strukturalną wodę.

Z wyrobów zbożowych - produkty z pełnego przemiału, kasze (jaglana, gryszana, jęczmienna, tapioka, amarantus), ciemny ryż, pieczywo tylko na zakwasie, bez drożdży, makarony z mąki razowej.

Świeże orzechy laskowe, włoskie, migdały, wiórki kokosowe, skiełkowany w domu słonecznik i rzodkiewka. Nasiona roślin strączkowych, tylko po wcześniejszym namoczeniu w wodzie z solą i domowym octem winnym. Z tłuszczy - masło sklarowane, oleje tłoczone na zimno, zwłaszcza olej lniany, dyniowy, ewentualnie oliwa z oliwek.

Większość osób cierpiących na infekcje drożdżakowe jest zmęczona, zniechęcona, przygnębiona i ogólnie rozbita, dlatego też stosowanie nawet kilkudniowej terapii może wzbudzić niechęć. Ale mimo wszystko warto, bo podstawą sukcesu jest odbudowa przyjaznej flory bakteryjnej jelit.

Przez pierwsze trzy tygodnie oprócz odpowiednio ustawionej diety stosujemy Omegę 3 lub wiesiołek, naturalne wyciągi mieneralno-witaminowe na bazie ziół i enzymów, preparaty zawierające bakterie kwasu mlekowego. W likwidowaniu grzybic niezbędne są: preparat  z Pau D'arco i srebro koloidalne.

W drugiej fazie, po wyraźniej poprawie naszego samopoczucia, stopniowo wprowadzamy między posiłki owoce jagodowe, ewentualnie grapefruit. Stosując poprzedni zestaw preparatów, wzbogacamy go w organiczne wyciągi wapniowo-magnezowe oraz naturalne przearaty ziołowe wzmacniające system nerwowy.

Co najmniej po sześciu tygodniach czując sie coraz lepiej przechodzimy do następnego etapu.

W fazie trzeciej stopniowo możmy wprowadzic dania mączne zwłaszcza z gamy ekologicznych produktów. W dalszym ciągu stosujemy profilaktycznie bakterie kwasu mlekowego oraz suplementację preparatami mineralno-witaminowo-ziołowymi.

Nie zapominajmy o Pau D'arco, które towarzyszy nam minimum do 12 tygodni. Podczas kuracji należy pić dużo płynów, a także nie zapominać o gimnastyce, rekreacji i spacerach na słońcu i świeżym powietrzu.

Audycji „Instrukcja obsługi człowieka” można słuchać na antenie Trójki codziennie od poniedziałku do piątku o godzinie 10.45. Zapraszamy.

(asz)

0 0 0
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Depresja sama nie minie. To poważna choroba

23 lutego przypada ogólnopolski Dzień Walki z Depresją, który będzie obchodzony po raz ósmy. Jego celem jest uświadomienie ludziom, że depresja nie jest złym nastrojem, który sam minie, ale poważną chorobą, którą trzeba leczyć.
Posłuchaj
00'14

W tym roku głównym tematem obchodów jest związek bezsenności z depresją. Lekarze podkreślają, że osoby cierpiące na zaburzenia snu mają kilkunastokrotnie wyższe ryzyko zachorowania na depresję w przyszłości.

Depresja jest stanem chorobowym polegającym na obniżeniu nastroju. Objawia się między innymi, poczuciem smutku i przygnębienia, utratą zainteresowań, mniejszą aktywnością, problemami ze snem i koncentracją oraz spadkiem apetytu. Depresji mogą także towarzyszyć myśli samobójcze.
Według Światowej Organizacji Zdrowia, depresja jest najczęstszą chorobą psychiczną. Cierpi na nią 121 milionów ludzi. Stanowi ona czwarty najważniejszy problem zdrowotny na świecie. WHO prognozuje, że w 2020 roku depresja zajmie drugie miejsce, zaraz po po chorobach układu krążenia.

Zaburzenia depresyjne można skutecznie leczyć, zarówno farmakologicznie, jak i poprzez psychoterapię. Jednak po pomoc medyczną zgłasza się zaledwie połowa osób cierpiących na tę chorobę. Dlatego tak ważne jest zachęta i wsparcie, którego chory doznaje w swoim otoczeniu.

to,Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)

Zobacz więcej na temat: depresja IAR zdrowie
0 0 0

Czytaj także

Czy potrafimy walczyć z depresją?

Już w 2010 roku depresja z czwartego przesunie się na drugie miejsce na liście chorób najbardziej upośledzających jakośc życia. Wyprzedzają ja tylko choroby układu krążenia. Za 20 lat będzie jeszcze gorzej. Światowa Organizacja Zdrowia zapowiada, że ...

... w 2030 roku depresja będzie większym obciążeniem zdrowotnym niż choroby serca i wypadki drogowe.

Czy potrafimy walczyć z depresją?

Za a nawet przeciw - zapraszam do dyskusji - Kuba Strzyczkowski

Sonda:

Za: 0%

Przeciw: 100%

0 0 0

Czytaj także

Słodkie wyrzuty sumienia

Słodycze są naszymi ulubionymi pocieszycielami. Wspieramy się nimi, gdy czujemy się samotni, niekochani. W efekcie nie tylko tyjemy, ale i napędzamy swój smutek.
Posłuchaj
07'06
Zobacz więcej na temat:
0 0 0

Czytaj także

By nas grzyby nie wykończyły!

Można zaryzykować stwierdzenie, że grzyby "rozkładają" nas od środka. Dzięki specjalnej diecie możemy jednak usunąć je z organizmu.
Posłuchaj
93'12

Najwięcej szkód wywołuje candida, drożdżak, który wytwarzając mnóstwo toksyn, celuje w układ nerwowy. To grzyby najczęściej odpowiadają za stany depresyjne, rozchwianie emocjonalne, niezdecydowanie, płaczliwość, złość  czy agresję. Grzyby atakują też układ hormonalny i odpornościowy. Co zrobić, by osłabić ich siłę, by nas nie wykończyły? Na te pytania odpowiadała biolog dr Grażyną Pająk.

Trzyczęściowy program likwidujący grzybicę - autorski program dr Grażyny Pająk

Dieta - od 9 do 12 tygodni

Odstawiamy:

- margaryny, wszelkie tłuszcze masłopodobne, oleje rafinowane, kupne majonezy, wszystkie produkty smażone na olejach uniweersalnych, gdyż wpływają one negatywnie na strukturę błon komórkowych, szczelność jelit oraz zawartość tłuszczu we krwi

- cukier, miód, produkty z białej, oczyszczonej mąki i ryżu, przetworzone węglowodany - czekolady, batoniki, cukierki, lody, słodkie desery, rozgotowane makarony, białe bułki

- ziemniaki, soki i przetwory owocowe, słodkie owoce

- wszystkie produkty sporządzone przy użyciu drożdży

- piwo, alkohole, wszystkie napoje gazowane

- ocet, przetwory octowe, marynaty, musztardę i keczup

- mleko, produkty mleczne, topione, żółte i pleśniowe sery

- wędliny i czerwone mięsa z masowej produkcji

- ryby w puszkach i panierowane

- soję i wszystkie wyroby sojowe

Co w takiej sytuacji możemy jeść?:

Dozwolone są: kefir, zsiadłe mleko, naturalna maślanka z żywymi kulturami bakterii (bez dodatku mleka w proszku, cukru i owoców), ale za to wskazana jest łyżka naturalnego, tłoczonego na zimno oleju lnianego. Jajka wiejskie w każdej postaci. Z mięs ekologicznych (bez antybiotyków) królik, kurczak, indyk, czasem domowy schab, dziczyzna i ryby. Niezbędne są warzywa świeże i mrożone, rośliny strączkowe (za wyjątkiem soi), niezbyt kwaśne naturalne kiszonki, ale bez octu i cukru. Wszystkie napoje - w tym naturalne soki warzywne, herbaty ziołowe, zielone i czerwone, rooybos pijemy bez cukru. Do picia wykorzystujemy zwłaszcza niegazowaną, strukturalną wodę.

Z wyrobów zbożowych - produkty z pełnego przemiału, kasze (jaglana, gryszana, jęczmienna, tapioka, amarantus), ciemny ryż, pieczywo tylko na zakwasie, bez drożdży, makarony z mąki razowej.

Świeże orzechy laskowe, włoskie, migdały, wiórki kokosowe, skiełkowany w domu słonecznik i rzodkiewka. Nasiona roślin strączkowych, tylko po wcześniejszym namoczeniu w wodzie z solą i domowym octem winnym. Z tłuszczy - masło sklarowane, oleje tłoczone na zimno, zwłaszcza olej lniany, dyniowy, ewentualnie oliwa z oliwek.

Większość osób cierpiących na infekcje drożdżakowe jest zmęczona, zniechęcona, przygnębiona i ogólnie rozbita, dlatego też stosowanie nawet kilkudniowej terapii może wzbudzić niechęć. Ale mimo wszystko warto, bo podstawą sukcesu jest odbudowa przyjaznej flory bakteryjnej jelit.

Przez pierwsze trzy tygodnie oprócz odpowiednio ustawionej diety stosujemy Omegę 3 lub wiesiołek, naturalne wyciągi mieneralno-witaminowe na bazie ziół i enzymów, preparaty zawierające bakterie kwasu mlekowego. W likwidowaniu grzybic niezbędne są: preparat  z Pau D'arco i srebro koloidalne.

W drugiej fazie, po wyraźniej poprawie naszego samopoczucia, stopniowo wprowadzamy między posiłki owoce jagodowe, ewentualnie grapefruit. Stosując poprzedni zestaw preparatów, wzbogacamy go w organiczne wyciągi wapniowo-magnezowe oraz naturalne przearaty ziołowe wzmacniające system nerwowy.

Co najmniej po sześciu tygodniach czując sie coraz lepiej przechodzimy do następnego etapu.

W fazie trzeciej stopniowo możmy wprowadzic dania mączne zwłaszcza z gamy ekologicznych produktów. W dalszym ciągu stosujemy profilaktycznie bakterie kwasu mlekowego oraz suplementację preparatami mineralno-witaminowo-ziołowymi.

Nie zapominajmy o Pau D'arco, które towarzyszy nam minimum do 12 tygodni. Podczas kuracji należy pić dużo płynów, a także nie zapominać o gimnastyce, rekreacji i spacerach na słońcu i świeżym powietrzu.

(A.G.)

0 0 0