Dlaczego pokochaliśmy food trucki?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dlaczego pokochaliśmy food trucki?
W food trucku musi zmieścić się zarówno bar, jak i kuchnia pozwalająca na swobodne przygotowywanie dańFoto: Polskie Radio

Bliżej im do slow foodu niż śmieciowego jedzenia. Food trucki, czyli mobilne bary, znacznie odeszły od swojego pierwowzoru, czyli budek gastronomicznych z lat 90.

Posłuchaj

Food trucki - nowa moda i namiętność (Zapraszamy do Trójki - ranek)
+
Dodaj do playlisty
+

Na ulicy można dziś kupić nie tylko frytki czy hamburgery (choć te nadal są bardzo popularne), ale także dania z całego świata.

Kiedy pojawiły się food trucki? - W 2010 roku, ale wtedy się nie przyjęły. Dopiero dwa lata później mobilne bary zagościły na dobre, przede wszystkim w dużych miastach - mówi Robert Stańczyk z Foodtruckportal.pl.

Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji, z której możemy dowiedzieć się, skąd właściciele food trucków czerpią pomysły i kulinarne inspiracje.

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - ranek
Prowadzi: Marcin Łukawski
Autor: Magdalena Karczewska
Data emisji: 16.04.2016
Godziny emisji: 7.37

mp/mk

Polecane