Zamiast Halloween góralska magia

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Zamiast Halloween góralska magia
Podhalanie, około 1877 roku. To właśnie bacowie zostawali najczęściej góralskimi magami i czarnoksiężnikamiFoto: Awit Szubert / domena publiczna

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Zamiast Halloween w "Zagadkowej Niedzieli" zagościła góralska magia.

Posłuchaj

Zamiast Halloween góralska magia (Zagadkowa niedziela/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Gościem audycji była Katarzyna Ceklarz, która opowiedziała m.in. jak gospodynie zapewniały sobie dostatek jaj i mleka,  gdzie powinna stać kołyska w izbie, żeby dziecka nie podmieniono i jakie zwierzę przekraczało pierwsze próg nowego domu.

Kucharz nieduży zajął się jesiennym królem i królową czyli dynią i ziemniakiem w duecie.

Na "Zagadkową niedzielę" zaprasza Magdalena Karczewska.

placki dyniowo-ziemniaczane:

POTRZEBUJĘ :

  • 500g dyni
  • 500g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • olej lub oliwa do pieczenia dyni
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • cukier waniliowy
  • śmietana kremówka (min. 30 %)

fot:
fot: M. Karczewska
WYKONANIE:

Kucharz Nieduży:

- umyć warzywa

- wydrążyć miąższ z dyni (pestki można ususzyć w stygnącym piekarniku albo na kaloryferze a potem jeść zamiast chipsów)

- pokroić dynię i ziemniaki na kostki

- wyłożyć blachę papierem do pieczenia i rozłożyć kostki dyni, skropić olejem lub oliwą i posypać cynamonem

- rozgnieść ugotowane ziemniaki z masłem na puree

- połączyć rozgniecione ziemniaki ze zmiksowaną dynią, dodać umyte jajko, gałkę muszkatołową, cynamon, cukier waniliowy, mąkę

- wymieszać

- przygotować talerz z ręcznikiem papierowym do odsączania placków

- ubić śmietanę z cukrem waniliowym

 

Kucharz Duży:

- obrać dynię

- włożyć dynię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 20-tu minutach wyjąć

- ugotować ziemniaki na miękko i odlać (można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu)

- smażyć placki na oleju, żeby było łatwiej rozprowadzać masę drożdżową można wylać na spodek trochę oleju i trzymać na nim łyżkę stołową, potem tłustą łyżką rozprowadzać placki po patelni.

- kiedy placek się zrumieni odwrócić

W wersji wytrawnej cukier waniliowy i cynamon zastępujemy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. A zamiast z bitą śmietaną podajemy placki z masłem i ziołami

SMACZNEGO!

fot:
fot: M. Karczewska

Polecane