Słuchaj
więcej

Szczaw koński na dziko, czyli warsztaty kulinarne na wsi

18.05.2011 12:27
Jest doktorem biologii, który kilkanaście lat temu porzucił życie miejskiego naukowca i wyjechał na wieś. Teraz prowadzi warsztaty kulinarne z rozpoznawania i przyrządzania roślin, które dla niewprawionego oka i podniebienia są jedynie chwastami.
Audio
  • 15'16
    Szczaw koński na dziko

Na urokliwym Pogórzu Dynowskim w okolicy Krosna położona jest niewielka wieś - Pietrusza Wola. Tam przed kilkunastu laty osiadł Łukasz Łuczaj. Kawałek ziemi zakupił dzięki stypendium z Fundacji na rzecz Nauki Polskiej. Teraz śmieje się, że fundacja wspierająca naukę, na zawsze zniszczyła jego karierę naukowca.

Dzisiaj zarabia na życie prowadząc dla osób z całej Polski nietypowe warsztaty kulinarne. - Gdy przeniosłem się na wieś zrozumiałem, że mogę wykorzystać swoją wiedzę, umiejętności i inspiracje tam, gdzie mieszkam. To dobre miejsce do prowadzenia takich zajęć, bo jesteśmy pogrążeni w naturze. Gatunki, które próbujemy jeść rosną same wokół nas – tłumaczy bohater reportażu.

Od dziecka jego pasją były dzikie rośliny oraz ich zastosowanie. Momentem przełomowym w życiu Łukasza Łuczaja okazały się uczelniane zajęcia z botaniki praktycznej prowadzone przez pracowników ogrodu botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego. - Ci ludzie zarazili mnie roślinną fascynacją, znali skomplikowane nazwy i ich znaczenie w kulturze. Uczyłem się gastronomicznego oraz kosmetycznego zastosowania roślin. Poznałem ich lecznicze wartości i biblijną historię, jednym słowem całą gamę informacji interesujących nie tylko biologa, ale także każdego ciekawego świata człowieka – wspomina.

Edukacyjna działalność biologa rozpoczęła się od zlotów przyjaciół. Teraz do Pietruszej Woli na kulinarne warsztaty przyjeżdżają przedstawiciele różnych profesji z całego kraju. Pojawiają się uczniowie szkół średnich, studenci, managerowie, dyrektorzy dużych firm, hipisi oraz mechanicy samochodowi.

/

- To osoby wrażliwe na przyrodę i jakość jedzenia w Polsce. Nie znają się jednak na roślinach, bo nigdy nie mieli w swoim otoczeniu człowieka, który pokazałby im czym różni się dąb od klonu – mówi Łukasz Łuczaj.

Adepci sztuki kulinarnego podejścia do powszechnie uznanych za chwasty roślin poznają, między innymi, walory smakowe szczawiu końskiego, czy ostrożnia polnego.

- Istnieją kraje, gdzie coś co jest liściem z założenia nie nadaje się do jedzenia. Polska na razie jest właśnie takim miejscem – podsumowuje bohater reportażu.

Reportaż "Dzikie gotowanie" przygotował Ewelina Karpacz-Oboładze.

Reportaży można słuchać na antenie Trójki od poniedziałku do czwartku o 18.15. Zapraszamy.

Naszych reportaży mogą Państwo również słuchać na stronie internetowej Studia Reportażu i Dokumentu.

Zapraszamy też na naszą stronę na Facebooku!

(dmc)

Henryk Sienkiewicz

Czytaj także

Jemioła – pasożyt czy lek?

01.01.2009 10:21
W czasie Bożego Narodzenia oprócz choinki nasze domy często zdobi jemioła.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Marzenie Tomka" Ewelina Karpacz- Oboładze i Agnieszka Walewicz

20.08.2009 18:15
Tomek Filipowicz ma trzynaście lat i walczy z chorobą nowotworową. Żyje w dwóch światach, w domu i w szpitalu. Kiedy ma wolny czas, ogląda telewizję - najchętniej programy kulinarne.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pyłki jak naboje

04.01.2011 12:00
Z pozoru mało ruchliwe rośliny potrafią być szybsze niż karabin maszynowy, kiedy dochodzi do rozmnażania. Wyrzucają istne fajerwerki pyłków lub nasion - informuje "New Scientist".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przychodnia dla roślin

17.05.2011 11:00
Na świecie powstaje coraz więcej tak zwanych “przychodni dla roślin”. Ich celem jest pomoc rolnikom i większa produkcja żywności, głównie w krajach rozwijających się.
rozwiń zwiń