Przepisy dziennikarzy Trójki na dyniowe smakowitości
2014-10-22, 14:10 | aktualizacja 2014-10-23, 13:10
Tym razem w "A nuż, widelec" skupiamy się na dyni. Po pierwsze dlatego, że teraz jest najlepsza i najtańsza. Po drugie, obfitość dyń na straganach może świadczyć o tym, że Polacy je pokochali. Katarzyna Pruchnicka i Paweł Drozd dzielą swoimi sprawdzonymi przepisami na potrawy z dyni. Przysmaki testuje Michał Margański.
Posłuchaj
Jak wyjaśnia Katarzyna Pruchnicka, świeżość bierze się z pomarańczy, a energia z przypraw korzennych. - Takie właśnie są dyniowe jesienne dania, powinny być rozgrzewające - dodaje dziennikarka. Przepisy na dyniowe pyszności naszych dziennikarzy znajdą Państwo poniżej.
Dynia staje się w Polsce coraz bardziej doceniana. Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły Tom, popularność tego warzywa nazywa dyniowym renesansem. - Pojawiła się tak ogromna liczba gatunków dyni, że nawet ja, jako szef kuchni, za tym nie nadążam. Przydałaby się jakaś klasyfikacja dyniowa, jakiś mały, podręczny przewodnik. Coraz częściej chcemy wiedzieć, jaką dynię można użyć do danej potrawy - przyznała.
Agata Wojda poleca prosty przepis na wykorzystanie dyni na słodko. Wystarczy cukier, dynia i mleko. Jak przyrządzić potrawę? Zapraszamy do wysłuchania całego materiału dźwiękowego, który jest dołączony do artykułu.
Przepisy:
Drożdżowe ślimaki dyniowo-cynamonowe
Ciasto
- 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 1 duże jajko, roztrzepane
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1 łyżka masła, roztopionego
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
Nadzienie:
- 90 g masła, roztopionego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
Zagniatamy drożdżowe ciasto z dodatkiem puree dyniowego i przypraw korzennych (cynamon, imbir, kardamon). Najłatwiej mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, przyprawami i solą i wlać do niej jajko roztrzepane w wodzie, mleku, maśle i dyniowym puree.
Ciasto musi wyrosnąć przez półtorej godziny w ciepłym miejscu. Następnie ponownie je wyrabiamy, tym razem krótko i rozwałkowujemy na dość spory prostokąt. Smarujemy roztopionym masłem, mieszanym z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem i gałka muszkatołową. Ciasto zawijamy jak makowiec i kroimy plastry szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaki wyrastają pół godziny, a pieczemy je 25-30 min w temperaturze 190 stopni.
Sos dyniowo-pomarańczowy
- 100 g startej dyni
- skórka starta z 1/2 pomarańczy + sok z całej pomarańczy
- masło do podsmażenia
- 100 g szynki parmeńskiej, albo szwardzwaldzkiej lub polskiej parmy
- 80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki lub płynnej śmietanki 18% do sosów
- świeżo zmielony czarny pieprz
- parmezan lub grana padano do posypania
Na maśle podsmażamy szynkę, gdy będzie złocista zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczu dusimy dynię, aż zmięknie. Następnie dodajemy do niej podsmażoną szynkę, skórkę otartą z pomarańczy i sok. Po chwili dolewamy śmietanę. Gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z makaronem w stylu wstążki. Całość doprawiamy świeżo startym pieprzem i parmezanem.
"A nuż, widelec" na antenie Trójki w środy i czwartki o godz. 11.15.
(fbi, ei)