Brukiew wraca do łask szefów kuchni

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2017 19:12
Po świętach zachęcamy do spróbowania lżejszych potraw, np. tych z mniej popularnych warzyw korzeniowych. Pasternak czy brukiew powoli i nieśmiało wracają na nasze stoły.
Audio
  • O tym, jak przygotować brukiew mówi nam Tomasz Purol (A nuż, widelec/ Trójka)
Brukiew
BrukiewFoto: Michaelpuche/Shutterstock.com

O brukwi mówi się również karpiela i choć nie wygląda na wytrawne warzywo, to zawiera witaminy z grupy B i D oraz minerały, a na dodatek jest sycąca i niskokaloryczna. Jej wygląd sugeruje koligacje z rzodkiewką, choć więcej ma wspólnego z kapustą.

Puree z brukwi z dodatkiem ziemniaków i marchewki może być znakomitym dodatkiem do mięsa, a takie zestawienie często pojawia się na skandynawskich stołach. O innych pomysłach na przygotowanie tego warzywa mówi nam Tomasz Purol, szef kuchni jednej z najlepszych poznańskich restauracji.

- Brukiew kojarzy się z biedą i była jedzona w czasach, gdy było ciężko. A wracamy do niej, bo jest ciekawym warzywem, zbliżonym w smaku do rzepy i kalarepy, zaś konsystencją przypomina kalarepę i jest łatwa do przygotowania - opowiada.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Tomasz Purol (szef kuchni jednej z poznańskich restauracji)
Data emisji:
20.04.2017
Godzina emisji:
11.14

sm/mk

Czytaj także

Nielubiana i zapomniana. Oswajamy brukselkę

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2017 19:03
Większość osób nie znosi tego warzywa ze względu na charakterystyczny goryczkowaty smak. W niektórych przypadkach jest lubiana i przyrządzana z wyjątkową pieczołowitością. Jak zatem polubić brukselkę i pamiętać o niej w czasie kuchennych rewolucji?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kremowe z chrupiącą skórką. Przepis na frytki idealne

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2017 16:45
Mają belgijski rodowód, smakują prawie wszystkim, a poza ziemniakami można je zrobić z selera, pietruszki czy marchewki. Przygotowanie kremowej w środku i chrupiącej na zewnątrz frytki wcale nie jest łatwym zadaniem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Topinambur - warzywo dobre do wszystkiego

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2017 16:49
Nadaje się do wszystkiego: potraw pieczonych, sałatek, zup, deserów i dodatków do dań głównych. Kto jeszcze nie słyszał o topinamburze, powinien się nim poznać i go polubić.
rozwiń zwiń