Mark Miodownik - o czekoladzie, stali i szkle wie wszystko

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Mark Miodownik - o czekoladzie, stali i szkle wie wszystko
Mark Miodownik zabiera nas w niesamowitą podróż po świecie materii, rozkłada świat na czynniki pierwsze. Autor wyjaśnia, skąd się biorą niezwykłe właściwości materiałów, jaka jest ich historia, jak były i są wykorzystywaneFoto: Pixabay/CaptainNarco

Mark Miodownik ma 47 lat i studiował materiałoznawstwo. Uważany jest za jedną z najbardziej wpływowych postaci w świecie nauki, bo to, co dookoła, rozbiera na części pierwsze.

Posłuchaj

Michał Nogaś opowiada o książce "W rzeczy samej..." (Trójkowy Znak Jakości/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Miodownik napisał książkę o wymownym tytule: "W rzeczy samej. Osobliwe historie wspaniałych materiałów, które nadają kształt naszemu światu". To efekt rozwijania naukowej pasji. A jaki był początek jego drogi? - Ta fascynacja materiałami zaczęła się od napadu w metrze, podczas którego został ranny - zdradza Michał Nogaś.

Książka wyjaśni czytelnikowi m.in., czy istnieją betonowe tkaniny, co jest źródłem charakterystycznego szelestu banknotów, dlaczego czekolada rozpływa się w ustach i czy jej produkcja ma coś wspólnego z procesem fermentacji? Zapraszamy do wysłuchania audycji, w trakcie której Michał Nogaś czekoladowemu eksperymentowi poddał Marcina Łukawskiego.

***

Tytuł audycjiTrójkowy znak jakości 
Prowadzą: 
Michał Nogaś, Marcin Łukawski
Data emisji: 22.04.2016 
Godzina emisji: 
7.45

ei/mk

Polecane