Jak powstają bąble w gotującej się wodzie?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jak powstają bąble w gotującej się wodzie?

Gotowanie - jak tłumaczył Tomasz Rożek - to parowanie całej objętości wody, czyli także tej cieczy, która jest głębiej, nawet na dnie garnka.

Posłuchaj

Jak powstają bąble w gotującej się wodzie? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Gotowanie odbywa się w konkretnych warunkach, czyli w naszym otoczeniu mniej więcej w temperaturze 100 st. C. Jak może parować woda na głębokości np. 10 cm? Dlaczego woda w trakcie podgrzewania szumi? O tym wszystkim usłyszeć można w nagraniu audycji. Zapraszamy do słuchania.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 11.04.2017
Godzina emisji: 7.14

ei/fbi

Polecane