Jak powstają bąble w gotującej się wodzie? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Jak powstają bąble w gotującej się wodzie?
2017-04-11, 16:04 | aktualizacja 2017-04-11, 17:04
Gotowanie - jak tłumaczył Tomasz Rożek - to parowanie całej objętości wody, czyli także tej cieczy, która jest głębiej, nawet na dnie garnka.
Posłuchaj
Dodaj do playlisty
Gotowanie odbywa się w konkretnych warunkach, czyli w naszym otoczeniu mniej więcej w temperaturze 100 st. C. Jak może parować woda na głębokości np. 10 cm? Dlaczego woda w trakcie podgrzewania szumi? O tym wszystkim usłyszeć można w nagraniu audycji. Zapraszamy do słuchania.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 11.04.2017
Godzina emisji: 7.14
ei/fbi