Kiwi, mango i papaja, czyli kłopotliwe owoce

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Kiwi, mango i papaja, czyli kłopotliwe owoce
zdj. ilustracyjneFoto: ULLEO/PIXABAY.COM

Dlaczego kiwi nie chce się żelować w serniku na zimno? Odpowiedź jest prosta - kiwi, ale też mango i papaja, zawierają enzymy proteolityczne. A cóż to takiego?

Posłuchaj

Kłopotliwe owoce - kiwi, mango, papaja (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

- Te owoce odpowiadają za rozpad tego, dzięki czemu powstaje galaretka. Enzymy proteolityczne rozkładają białka, a żelatyna jest nim przecież - wyjaśniał dr Tomasz Rożek. Jest jednak ratunek! Jaki? O tym usłyszą Państwo w dołączonym nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski
Data emisji: 23.08.2017
Godzina emisji: 7.16

czaj/mk

Polecane