Kłopotliwe owoce - kiwi, mango, papaja (Pytania z kosmosu/Trójka)
Kiwi, mango i papaja, czyli kłopotliwe owoce
2017-08-23, 11:08 | aktualizacja 2017-08-24, 13:08
Dlaczego kiwi nie chce się żelować w serniku na zimno? Odpowiedź jest prosta - kiwi, ale też mango i papaja, zawierają enzymy proteolityczne. A cóż to takiego?
Posłuchaj
Dodaj do playlisty
- Te owoce odpowiadają za rozpad tego, dzięki czemu powstaje galaretka. Enzymy proteolityczne rozkładają białka, a żelatyna jest nim przecież - wyjaśniał dr Tomasz Rożek. Jest jednak ratunek! Jaki? O tym usłyszą Państwo w dołączonym nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 23.08.2017
Godzina emisji: 7.16
czaj/mk