Wiosenne kwiaty na... talerzu

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Wiosenne kwiaty na... talerzu
Jak smakują bławatki i fiołki?Foto: Wiktory/shutterstock.com

- Prostym, acz wykwintnym daniem są smażone kwiatostany bzu czarnego w cieście naleśnikowym - zachęca dr Marcin Zych.

Posłuchaj

Wiosenne kwiaty na... talerzu (Życie intymne roślin/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

korona cesarska 1200_660.jpg
Niezwykłe kwiaty, które są zapylane przez ptaki

- Bez może zastąpić tzw. akacja, czy czy robinia. Jej kwiatostany są wonne, zawierają dużą ilość nektaru i są bardzo smaczne, słodziutkie. Kwiatostan można zanurzyć w cieście naleśnikowym i usmażyć kwiatowe racuszki - dodaje biolog.

Kwiaty bardzo wielu gatunków, m.in. większości ziół, możemy jeść na surowo. - Kwiaty mięty, tymianku, bazylii czy rozmarynu nie dość, że mają odpowiedni aromat, to są jeszcze niezwykle atrakcyjne, bo kolorowe. Możemy nimi posypać sałatki - sugeruje rozmówca Marcina Gutowskiego. Zwraca także uwagę na fiołki i bławatki, które można wykorzystać do urozmaicenia wielu potraw.

Czy można zrobić rosół ze stokrotek i dlaczego nie należy jeść apetycznie wyglądających konwalii? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji, w której mówimy także o tym, co należy zrobić, jeśli chcielibyśmy zjeść kwiaty dyni, ale później cieszyć się także zbiorami tego warzywa.

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - ranek
Prowadzi: Wojciech Mann
Autor: Marcin Gutowski
Gość: dr Marcin Zych (biolog, Uniwersytet Warszawski)
Data emisji: 9.06.2017
Godzina emisji: 6.18

gs/mk

Polecane