Podwójne standardy w produktach żywnościowych w Unii Europejskiej

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Podwójne standardy w produktach żywnościowych w Unii Europejskiej
Zdj. ilustracyjneFoto: A3pfamily/Shutterstock.com

Tym razem w ramach cyklu "Żyjemy w Europie" rozmawiamy o tym, w jaki sposób Unia Europejska chce przeciwdziałać zjawisku tzw. podwójnych standardów w produktach żywnościowych.

Posłuchaj

Podwójne standardy żywności w UE. Część 1 (Żyjemy w Europie/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Chodzi na przykład o sytuację, w której ten sam jogurt, pod tą samą nazwą, w tym samym opakowaniu, kupowany w portugalskim sklepie ma więcej białka niż ten na półkach w polskich marketach. Na wspólnym, unijnym rynku nie może dochodzić do takich sytuacji, a jednak zdarzają się one nader często. Walka z tym problemem to jeden z flagowych pomysłów Jean-Claude'a Junckera, szefa Komisji Europejskiej.

– Komisja Europejska dostała w tej sprawie klarowny sygnał od państw członkowskich, a szczególnie od państw Grupy Wyszehradzkiej. Wyszła z kilkoma propozycjami, by zbadać i dokładnie określić ten problem – opowiada nasz gość, Piotr Świtalski. – Państwa członkowskie przyjęły to z zadowoleniem – dodaje.

Jakie są pomysły na walkę z tym problemem? Zapraszamy do wysłuchania dołączonych nagrań.

***

Tytuł audycji: Euranet Plus  Żyjemy w Europie
Prowadzi: 
Łukasz Walewski
Gość: Piotr Świtalski (przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Warszawie)
Data emisji: 16.10.2017
Godziny emisji: 9.20, 10.20, 11.20, 11.40

ab/mk

Polecane