Ślimaki po burgundzku Ponoć Amerykanie i Francuzi mają jedną wspólną cechę – niczego nie wyrzucą, co da się zjeść i dlatego ci pierwsi, nieco pozbawieni kulinarnej finezji, wymyślili Big Macki, a ci drudzy zajadają się żabimi nóżkami i ślimakami. Zobacz więcej na temat: boks Burgundia diety Marek Brzeziński tarta zupy
Kuchenne występy wokalne przy rybie Eric śpiewa operowe arie, Miguel i Marie Jose fragmenty znanych musichalli a Bryan, pochodzący z Minnesoty, kawałki country. Zatem dzisiejsze danie przygotujemy ... śpiewająco! Zobacz więcej na temat: boks Marek Brzeziński owoce
Małże św. Jakuba rządzą w Katalonii Typowym przysmakiem katalońskim, którego nie znajdziemy w innych rejonach Hiszpanii jest chleb z rusztu, który smarujemy pomidorem i posypujemy solą. Jest to dodatek do wszystkich dań. Zobacz więcej na temat: Barcelona boks Hiszpania katalonia Marek Brzeziński warzywa
Jagnięcina - My w Katalonii jemy je od stuleci, tak samo jak Francuzi. Moja mama chodzi do lasu i po deszczu zbiera ślimaki. Jednak smakuje mi wiele potraw, mięsnych i z ryb, których wcześniej nie znałam. Dzisiaj wyśmienita była jagnięcina – mówi Ana z Barcelony. Zobacz więcej na temat: Barcelona bazylia białko ciasta katalonia Marek Brzeziński
Stek o dwunastej O świętej porze posiłków, która rozpoczyna się z dwunastym uderzeniem zegara, we wszystkich kulinarnych zakątkach Francji kłębią się stada głodomorów. Zobacz więcej na temat: boks Francja Marek Brzeziński pasemka stek śniadanie
Łosoś w kapuście W Kanadzie mieszają się wpływy kulinarne amerykańskie i francuskie. Inaczej gotuje się w Quebecu, gdzie wiele potraw smakuje tak samo jak we Francji. W anglojęzycznej części kuchnia znalazła się pod brytyjskim wpływem, tam na śniadanie podaje się jajka na bekonie – mówi Kanadyjka Marie-Jose. Zobacz więcej na temat: bulion Francja gotowanie Kanada Marek Brzeziński śniadanie
Zasmażany kozi serek z Berry Berry położone jest w samy sercu Francji. To kraina czarodziei, alchemików, wiedźm i znachorek, które jeszcze dzisiaj możemy spotkać wśród łąk i pagórków, zbierające zioła. Zobacz więcej na temat: boczek boks Francja grzanki Marek Brzeziński
Kurczak we krwi Andrea przyjechała do Le Cordon Bleu z Meksyku. Ma cały czas szeroko otwarte oczy patrząc na to, co i jak gotują szefowie francuskiej kuchni – tak odmiennej od meksykańskiej, chociaż składniki potraw są bardzo podobne. Jednym z nich jest kurczak. Zobacz więcej na temat: boczek Francja gotowanie grzanki Marek Brzeziński Meksyk
Jak szkoła, to szkoła W Le Cordon Bleu spotyka się ludzi z całego świata, poznaje ich kulturę, tradycję, dostrzega różnorodność. Ale gdy zbliża się egzamin końcowy – wszyscy są tacy sami - zmęczeni i zestresowani. Zobacz więcej na temat: boks Francja gotowanie majonez Marek Brzeziński szaszłyki szparagi
Od książki do talerza Międzynarodowe Targi Książki Kulinarnej to nie tylko prezentacja publikacji. To prawdziwe święto kuchni, gdzie można skosztować produktów i potraw uwiecznionych na papierowych kartach. Zobacz więcej na temat: Azja blue Francja makaron mali Marek Brzeziński Paryż
Faworki po liońsku na tłusty wtorek We Francji i Stanach Zjednoczonych nie obchodzi się tłustego czwartku, a tłusty wtorek, kończący ostatkowy tydzień. Zobacz więcej na temat: ciasta faworki Francja Marek Brzeziński pieczeń Stany Zjednoczone
Narodziny świńskiej nóżki Szampania słynie nie tylko z tego, że urodził się tutaj twórca szampana, ale także z wyśmienitej potrawy, której walory odkryto przez przypadek. Zobacz więcej na temat: boks Francja gotowanie Marek Brzeziński Paryż Szampania tarta
Alzacka mieszanka à la Drakula W Alzacji można znaleźć ślady pierwowzoru okrutnego Drakuli. Jeśli dodać do tego wina, piwa, wódki i... mirabelki, otrzymamy zabójczą mieszankę. Zobacz więcej na temat: Alzacja boczek boks Francja golonka Marek Brzeziński smalec
Pstrąg faszerowany smardzami Pstrąg będzie duszony w białym winie, rzecz jasna w alzackim Rieslingu. Zobacz więcej na temat: Alzacja bulion Francja gotowanie Marek Brzeziński pieczarki
Burgundię żegnamy rybką Kraina winem i musztardą płynąca słynie też ze ślimaków i serów. I, choć nie leży nad morzem, ryby tam przyrządzać potrafią. Zobacz więcej na temat: boks Burgundia Francja grzanki Marek Brzeziński musztarda zupy
Gwiazda Burgundii Burgundia słynie z winnic, kanałów z pływającymi po niej barkami i ... doskonałej kuchni. Zobacz więcej na temat: białko Burgundia gotowanie Marek Brzeziński musztarda pieczeń pływania
Afrykańska kuchnia we Francji Wśród uczniów Akademii Le Cordon Bleu są przedstawiciele różnych narodowości. Uczą się kuchni francuskiej, ale także wymieniają dorobkiem kultur i tradycji swoich krajów. Zobacz więcej na temat: Burgundia Francja kuchnia francuska Marek Brzeziński musztarda pieczeń RPA śniadanie
Perliczka po normandzku - Normandia pachnie serami i smakuje jabłkiem – zachwyca się francuską krainą kucharz Marek Brzeziński w "Kulisach kulinarnej akademii". Zobacz więcej na temat: boks Francja Marek Brzeziński Normandia przyprawy