W jaki sposób koronawirus "nokautuje" układ odpornościowy? Naukowcy wyjaśniają Jak ustalili naukowcy z Japonii i USA, SARS-CoV-2 potrafi "nokautować" ważny szlak molekularny powiązany z kompleksem immunologicznym o nazwie MHC klasy I, dzięki czemu wymyka się układowi odpornościowemu gospodarza. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT sars-cov-2 Ameryka koronawirus COVID-19 zdrowie badania NAUKA Japonia Stany Zjednoczone pandemia białko
"Ludzie nauki" - Program TEAM To jedno z najwiekszych wyzwań współczesnej medycyny - zwalczanie nowotworów na poziomie komórek, molekuł i białek. Tym własnie zajmuje sie polski uczony, profesor Przemysław Juszczyński, laureat V konkursu Na Rzecz Fundacji Nauki Polskiej TEAM Zobacz więcej na temat: medycyna zdrowie białko nowotwory onkologia Krzysztof Michalski NAUKA
"Ludzie nauki" - Program TEAM Gościem programu będzie wybitny polski uczony, profesor Przemysław Juszczyński z Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie. Zobacz więcej na temat: medycyna zdrowie białko
Pokarmy z korzyścią dla urody Piękne włosy i mocne paznokcie to zasługa częstych wizyt w salonach kosmetycznych. I trudno temu zaprzeczyć. Eksperci wykazali, że niektóre produkty spożywcze także mogą widocznie wpływać na naszą urodę. Jakie są wśród nich? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA moda i uroda uroda jedzenie białko zdrowe odżywianie ser owoce ryby
Czy mleko jest szkodliwe? Chociaż mleko wydaje się idealnym naturalnym pokarmem, wielu widzi w nim zagrożenie dla zdrowia, przed którym trzeba się bronić białym napojem z soi czy owsa. W sieci mnożą się kolejne teksty dotyczące rzekomo szkodliwego wpływu mleka na zdrowie. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie mleko choroba białko
Zdrowie zamknięte w skorupkach Twierdzenie, że spożywanie więcej niż 3 jajek tygodniowo jest szkodliwe, zostało już dawno obalone. Dziś jaja uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Do tego można przygotowywać je na mnóstwo sposobów, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzą. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie jajko jajko na twardo jajko na miękko Jaja w kuchni cholesterol białko
Co wiemy o „cegiełkach” na talerzu? Czas podsumować naszą wiedzę o "cegiełkach" na talerzu. Zobacz więcej na temat: białko dr Witaminka zdrowe odżywianie zdrowie
Trzecia „cegiełka” - jajko Czy jajko rośnie na drzewie, a może na krzaku? Zobacz więcej na temat: białko dr Witaminka jajko zdrowe odżywianie zdrowie
Druga „cegiełka” - ryba Najzdrowszą "cegiełką" jest ryba - nie tylko pomaga dziecku urosnąć, ale też dba o jego serce. Ale jak przyrządzić rybę? Zobacz więcej na temat: białko dr Witaminka ryby zdrowe odżywianie zdrowie
Pierwsza „cegiełka” - mięso Pierwszą "cegiełką", potrzebną do budowy organizmu jest mięso. Zobacz więcej na temat: białko dr Witaminka zdrowe odżywianie zdrowie dziecka
"Cegiełka" na talerzu Dr Witaminka podejmuje się trudnego zadania, aby wytłumaczyć dzieciom, co to jest białko. Zobacz więcej na temat: białko dr Witaminka zdrowe odżywianie zdrowie
Wszystko o mleku Dzieci wiele dowiedziały się w tym tygodniu o mleku. Zobacz więcej na temat: białko dr Witaminka minerały mleko witaminy zdrowe odżywianie
Mięso - czy należy wyeliminować je z diety? Najnowszy raport Światowej Organizacji Zdrowia potwierdza, że czerwone mięso spożywane w nadmiarze może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Zobacz więcej na temat: białko Czwórka diety jajko jedzenie Piotr Firan wieprzowina wołowina zdrowe odżywianie żywność
Skąd się bierze głód Co to oznacza, kiedy burczy w brzuchu? Każdy wie, to głód! Ale czy potraficie odpowiedzieć na pytanie dlaczego się on pojawia? Zobacz więcej na temat: białko dr Witaminka jedzenie minerały węglowodany witaminy zdrowe odżywianie żywność
Żelatyna - obalenie mitów, wyjaśnienie półprawd Pochodzi z chrząstek zwierząt, głównie trzody i bydła, rzadziej ryb. To substancja białkowa, ze spożywaniem której nie należy przesadzać. Zobacz więcej na temat: białko biologia chemia Czwórka dieta Katarzyna Węsierska technologie zwierzęta żywność
Polsko-amerykański sojusz przeciw AIDS i białaczce Prof. Mariusz Jaskólski i dr Alexander Wlodawer zostali pierwszymi laureatami Polsko-Amerykańskiej Nagrody Naukowej. Zobacz więcej na temat: AIDS białko Fundacja na rzecz Nauki Polskiej HIV Krzysztof Michalski NAUKA
Probiotyki są dobre na wszystko Rozkładają białka w organizmie, służą naszej odporności i wspierają pracę jelit. Zazwyczaj szukamy ich w aptece, ale powinniśmy wiedzieć, że probiotyki w naturalnej formie dostępne są również w sklepie spożywczym. Zobacz więcej na temat: białko zdrowie
Tak wyglądamy, jak się odżywiamy Powiedzenia: tak się czujemy, jak jemy może upraszcza sprawę, ale wpływu diety na zdrowie i wygląd nie neguje nikt. A jak wygląda nasze menu w pracy? Zobacz więcej na temat: białko diety kawa POLSKA żywność