Wstrząsający raport ONZ. Marnujemy ogrom żywności Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych, opublikowanego przed świętami wynika, że "jedna piąta żywności wyprodukowanej na świecie jest marnowana". W ocenie ONZ jest to tym bardziej niepokojące, że 783 mln mieszkańców globu cierpi głód. Zobacz więcej na temat: żywność ŚWIAT jedzenie śmieci ONZ
"Gotuj roślinnie" - kuchnia wegańska jest fuzją różnych smaków Niedawno pojawiła się książka "Gotuj roślinnie", to już kolejna pozycja, którą napisała popularyzatorka kuchni wegańskiej Alicja Rokicka. - Bardziej otworzyłam się na różnorodność, misz-masz, inspirację przyprawami i różnymi kuchniami świata - mówi Alicja w Czwórce. - W książce można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kuchnia wegetariańska rośliny jedzenie
Etykieta na produkcie. Dlaczego warto ją przeczytać? Czy pasztet z zająca to to samo, co pasztet z zającem? Na co powinniśmy zwracać uwagę, kupując żywność przed świętami? Co powinno być napisane na etykietach produktów? Wyjaśnia w Programie 1 Polskiego Radia Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek żywność Przemysław Rzodkiewicz jedzenie Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Rusz do Bangkoku i odwiedź Jay Fai Bangkok streetfoodem stoi. Jeden z takich ulicznych punktów z jedzeniem ma nawet gwiazdkę Michelin. Uliczną restaurację Raan Jay Fai odwiedził Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar restauracja jedzenie Bangkok Tajlandia Azja kuchnia tajska
Żur - najlepsza zupa świata? Czy żur i barszcz biały to to samo? - Dla mnie żur jest najlepszą zupą świata, lubię takie smaki - mówi kucharz Filip Niewiatowski i przyznaje, że wcale nie dziwi go, że polski żur w rankingu najlepszych zup świata TasteAtlas w 2023 zajął drugą pozycję, tuż za japońskim tonkotsu ramen. W "Czwórce do kwadratu" sprawdzamy też, czy żur to to samo, co barszcz biały. Zobacz więcej na temat: Czwórka żurek Mateusz Kulik gotowanie kuchnia polska jedzenie Wielkanoc STYL ŻYCIA
Hayao Miyazaki i rola jedzenia w jego animacjach Jak pokarm i określony sposób jego przetwarzania może uczłowieczać spożywającego lub wykluczać ze wspólnoty i pozbawiać atrybutów przypisywanych gatunkowi ludzkiemu? M.in. nad tym zastanawialiśmy się w tym wydaniu audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria jedzenie Japonia Hayao Miyazaki Dwójka
Pizza i makarony. Jak gotować po włosku? We Włoszech gotowanie już dawno podniesiono do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Włoska kuchnia to luz, zabawa, bycie razem. I regionalna różnorodność, która sprawia, że te same dania w różnych miejscach smakują inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie jedzenie kuchnia włoska Piotr Firan
Dramatyczna sytuacja w stolicy Haiti. WHO bije na alarm WHO wydała komunikat, w którym ostrzega, że stolica Haiti potrzebuje pilnej pomocy. Organizacja podkreśliła, że miasto jest praktycznie odcięte od świata: na międzynarodowym lotnisku, opanowanym przez zbrojne gangi, od tygodni nie lądują samoloty, a z zablokowanego przez bandy portu morskiego nie wypływają statki, którymi próbują się ewakuować mieszkańcy i nieliczni pozostali na Haiti cudzoziemcy. Zobacz więcej na temat: Haiti pomoc jedzenie WHO ŚWIAT Ameryka
Kuchnia słowacka i jej tożsamość Rocznica śmierci Janosika w Liptowskim Mikulaszu (17.03) oraz koniec sezonu na Chopoku to dobre preteksty do rozmowy o kuchni naszych południowych sąsiadów - Słowaków. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski jedzenie Słowacja Dwójka kulinaria kuchnia
Dieta ketogeniczna - z czym to się je i ile razy dziennie? Dieta ketogeniczna zastępuje węglowodany tłuszczem. Na talerzu pojawiają się tłuste mięsa, ryby, owoce morza, tłusty nabiał, smalec i masło. Michał i Paulina Warchała udowadniają, że dieta ketogeniczna jest prosta i łatwo dostępna, a każdy może wyciągnąć z niej coś dla siebie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta jedzenie
Ile mięsa jedzą Francuzi? Za dużo, by skutecznie dbać o planetę Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne - twierdzą autorzy nowego raportu przywoływanego przez dziennik "Le Monde". Tymczasem branża hodowców zwierząt we Francji trzyma się mocno i chciałaby utrzymać konsumpcję mięsa na dotychczasowym poziomie. Problem w tym, że Francuzi spożywają dwukrotnie więcej mięsa, niż wynosi średnia światowa. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek Francja jedzenie kulinaria mięso klimat ekologia
Kanapkowe specjały, czyli o historii zamkniętej między dwoma kromkami Kiedy powstała pierwsza kanapka i kto ją wymyślił? Podobno pierwowzór powstał w czasach, kiedy nie znano jeszcze chleba. Jego twórcą był zaś prawdopodobnie pewien angielski hrabia pochodzący z miasteczka Sandwich. W Polskim Radiu Dzieciom po godzinie 15.00 opowiemy nie tylko o historii kanapki, ale również o rodzajach, kształtach i kanapkowych ciekawostkach z całego świata. Zapraszmy! Zobacz więcej na temat: Popołudnik w PR Dzieciom radio dla dzieci Przygody w PRD kanapki jedzenie
Podróże ze smakiem. Kulinarne podróże po Polsce. Liczy się to co naj! - W swojej działalności obrałem sobie cel, że Podróże ze smakiem będą kanałem z pozytywnym kontentem - przyznaje Adrian Nijak. - W sieci wiele filmików, rolek może się rozejść bardzo głośno. Ja nie chcę nikomu zaszkodzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie kuchnia media społecznościowe kulinaria
Rodzinne fascynacje w kuchni Bohaterami audycji są bracia Niziowie. Mirosław jest architektem, rzeźbiarzem oraz mecenasem kultury, a Dariusz - twórcą hotelu, restauracji i ekologicznej winnicy. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria jedzenie Dwójka gotowanie
Zielony Ład. Kołodziejczak zapowiada jego renegocjowanie - Zielony Ład będzie renegocjowany z tych zapisów najbardziej skrajnych, które uderzają w polskie rolnictwo, w produkcję żywności, w europejskie rolnictwo - mówi w rozmowie z czwartkową "Rzeczpospolitą" wiceminister rolnictwa, szef AgroUnii Michał Kołodziejczak. Zobacz więcej na temat: Unia Europejska rolnictwo prawo zdrowie jedzenie Europa POLSKA Polska w Unii Europejskiej Michał Kołodziejczak GOSPODARKA
Nieupoważnionym wstęp wzbroniony Czasem miejsca użyteczności i pierwszej potrzeby znajdują się pośrodku niczego – albo tam, gdzie nikt się ich nie spodziewa. Dostęp do nich z zewnątrz jest ograniczony lub nawet wykluczony. Zobacz więcej na temat: folklor folk kultura ludowa felieton KULTURA Magdalena Okraska tradycja jedzenie
Jak prawidłowo przechowywać żywność? Na której półce w lodówce położyć jogurt, wędlinę, surowe mięso? Prawidłowe przechowywanie jedzenia wpływa na jego jakość, a w rezultacie - na nasze zdrowie. Pomaga też zredukować ilość wyrzucanej żywności. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Izabela Kostyszyn żywność jedzenie lodówka zdrowie dieta
PR24 Na czym polega Zielony Ład? Wyjaśniamy - Aspekty podnoszone przez rolników pokazują niezrozumienie dot. tego, o co chodzi w proponowanych zmianach Zielonego Ładu - powiedziała w Polskim Radiu 24 Paulina Sobiesiak-Penszko z Instytutu Spraw Publicznych. Zobacz więcej na temat: Unia Europejska rolnictwo prawo zdrowie jedzenie ŚWIAT Europa Polskie Radio 24