Polskie Radio
Section05
jedzenie

"Gotuj roślinnie" - kuchnia wegańska jest fuzją różnych smaków

Niedawno pojawiła się książka "Gotuj roślinnie", to już kolejna pozycja, którą napisała popularyzatorka kuchni wegańskiej Alicja Rokicka. -  Bardziej otworzyłam się na różnorodność, misz-masz, inspirację przyprawami i różnymi kuchniami świata - mówi Alicja w Czwórce. - W książce można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kuchnia wegetariańska rośliny jedzenie

Etykieta na produkcie. Dlaczego warto ją przeczytać?

Czy pasztet z zająca to to samo, co pasztet z zającem? Na co powinniśmy zwracać uwagę, kupując żywność przed świętami? Co powinno być napisane na etykietach produktów? Wyjaśnia w Programie 1 Polskiego Radia Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Zobacz więcej na temat:  Roman Czejarek żywność Przemysław Rzodkiewicz jedzenie Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Żur - najlepsza zupa świata? Czy żur i barszcz biały to to samo?

- Dla mnie żur jest najlepszą zupą świata, lubię takie smaki - mówi kucharz Filip Niewiatowski i przyznaje, że wcale nie dziwi go, że polski żur w rankingu najlepszych zup świata TasteAtlas w 2023 zajął drugą pozycję, tuż za japońskim tonkotsu ramen. W "Czwórce do kwadratu" sprawdzamy też, czy żur to to samo, co barszcz biały. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka żurek Mateusz Kulik gotowanie kuchnia polska jedzenie Wielkanoc STYL ŻYCIA

Dramatyczna sytuacja w stolicy Haiti. WHO bije na alarm

WHO wydała komunikat, w którym ostrzega, że stolica Haiti potrzebuje pilnej pomocy. Organizacja podkreśliła, że miasto jest praktycznie odcięte od świata: na międzynarodowym lotnisku, opanowanym przez zbrojne gangi, od tygodni nie lądują samoloty, a z zablokowanego przez bandy portu morskiego nie wypływają statki, którymi próbują się ewakuować mieszkańcy i nieliczni pozostali na Haiti cudzoziemcy.
Zobacz więcej na temat:  Haiti pomoc jedzenie WHO ŚWIAT Ameryka

Ile mięsa jedzą Francuzi? Za dużo, by skutecznie dbać o planetę

Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne - twierdzą autorzy nowego raportu przywoływanego przez dziennik "Le Monde". Tymczasem branża hodowców zwierząt we Francji trzyma się mocno i chciałaby utrzymać konsumpcję mięsa na dotychczasowym poziomie. Problem w tym, że Francuzi spożywają dwukrotnie więcej mięsa, niż wynosi średnia światowa. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek Francja jedzenie kulinaria mięso klimat ekologia

Kanapkowe specjały, czyli o historii zamkniętej między dwoma kromkami

Kiedy powstała pierwsza kanapka i kto ją wymyślił? Podobno pierwowzór powstał w czasach, kiedy nie znano jeszcze chleba. Jego twórcą był zaś prawdopodobnie pewien angielski hrabia pochodzący z miasteczka Sandwich. W Polskim Radiu Dzieciom po godzinie 15.00 opowiemy nie tylko o historii kanapki, ale również o rodzajach, kształtach i kanapkowych ciekawostkach z całego świata. Zapraszmy!
Zobacz więcej na temat:  Popołudnik w PR Dzieciom radio dla dzieci Przygody w PRD kanapki jedzenie