Polskie Radio
Section05
kuchnia polska

Qchnia – pierwsza artystyczna restauracja

25 lat temu w Zamku Ujazdowskim w Warszawie otwarto pierwszą "artystyczną" restaurację – Qchnię Artystyczną, której pomysłodawczynią była Irena Groblewska. Qchnia nie tylko lansowała nowy typ jedzenia i odmienny styl podawania potraw – miała także niestandardowo urządzone wnętrze. O tym, jak oswoić ludzi ze sztuką najnowszą, „ocieplić” awangardowe centrum kultury i zachęcić do bywania w przybytku kultury, który nie ma tradycji, mówili w audycji Kwadratura Kultury: specjalistka ds. public relations Irena Groblewska i historyk sztuki Józef Mrozek.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Warszawa design architektura kuchnia polska artysta

Karta dań w "Weselu". Co serwowano w Bronowicach?

Biesiada w podkrakowskich Bronowicach stała się jedną z najważniejszych uczt w polskiej literaturze. - Interesujące jest to, że w "Weselu" Wyspiański nawet słowem nie zająknął się o jedzeniu. A przecież to był jeden z najważniejszych elementów ówczesnej obrzędowości - opowiada dziennikarka kulinarna Małgorzata Jankowska-Buttitta.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Stanisław Wyspiański literatura Narodowe Czytanie Beata Kwiatkowska kulinaria kuchnia polska STYL ŻYCIA

Karta dań w "Weselu". Co serwowano w Bronowicach?

Biesiada w podkrakowskich Bronowicach stała się jedną z najważniejszych uczt w polskiej literaturze. - Interesujące jest to, że w "Weselu" Wyspiański nawet słowem nie zająknął się o jedzeniu. A przecież to był jeden z najważniejszych elementów ówczesnej obrzędowości - opowiada dziennikarka kulinarna Małgorzata Jankowska-Buttitta.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Stanisław Wyspiański literatura Narodowe Czytanie Beata Kwiatkowska kulinaria kuchnia polska STYL ŻYCIA

Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu?

Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka jedzenie warzywa kuchnia polska przyprawy STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Beata Kwiatkowska Kaja Zemła