Polskie Radio
Section05
kuchnia polska

Bigos: czy istnieje przepis idealny? Odkrywamy tajemnice naszej narodowej potrawy!

Za oknami jesień w pełnej krasie, a w kuchni już na dobre rozsiadły się potrawy cięższe, rozgrzewające i pożywne. A jednym z takich jesienno-zimowych klasyków rodzimego kucharzowania jest bigos. W każdym domu przygotowywany inaczej, wg specjalnych, rodzinnych przepisów, czasami przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Co więc powinno znaleźć się w prawdziwym, klasycznym polskim bigosie? O tym w rozmowie z Anną Popek mówi szef kuchni Łukasz Konik, autor m.in. książki "Kuchnia regionów".
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA kuchnia polska bigos jedzenie kuchnia Anna Popek

Dr Witaminka o polskich potrawach tradycyjnych

Pierogi, kotlet schabowy, gołąbki, bigos i żurek.. W audycji "Popołudnik" w Polskim Radiu Dzieciom, rozmawialiśmy o polskich potrawach tradycyjnych. Jak je podawać, aby dania były zdrowe? Na to pytanie odpowiedziała dr Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PIB, znana z anteny Polskiego Radia Dzieciom jako Dr Witaminka.
Zobacz więcej na temat:  dr Witaminka zdrowe odżywianie kuchnia polska Popołudnik w PR Dzieciom Joanna Neuhoff-Murawska radio dla dzieci

Kierowcy Formuły 1 vs. polska kuchnia

Kierowcy zespołu Scuderia AlphaTauri złożyli niedawno wizytę w naszym kraju. Yuki Tsunoda i Nyck de Vries przystąpili do dość niecodziennego zadania. Zmierzyli się z tradycyjnymi, polskimi potrawami. Co smakowało im najbardziej? 
Zobacz więcej na temat:  Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio kierowca kierowcy samochód samochody motoryzacja radio kierowcow radiokierowcow radiokierowców radio kierowców online radio kierowców jedynka polskie radio kierowców online radio dla kierowców polskie radio kierowcow polskie radio kierowców dab+ radio kierowcow 24 polskie radio kierowcy radio kierowców 24 Formuła 1 Orlen PKN Orlen wyścigi samochodowe kuchnia polska

Królowa polskich zup. O bardziej i mniej konwencjonalnych przepisach na rosół

Rosół pojawiał się na królewskich stołach, a także na stronach "Pana Tadeusza". O chyba najpopularniejszej w naszym kraju zupie pisano również w pierwszej polskiej książce kucharskiej. Co dom, to inny przepis. Dlatego też rosół może być przygotowany na różne sposoby.
Zobacz więcej na temat:  Daniel Wydrych Karolina Rożej Klaudia Porębska Przemysław Bolechowski gotowanie rosół kulinaria kuchnia polska