Polskie Radio
Section05
kuchnia polska

Ekspert: "Truskawki polskie są dla nas smaczniejsze"

Sezon truskawkowy w pełni. Na rynku dostępne są nie tylko polskie owoce, ale także te np. z Hiszpanii czy Grecji. Czym różnią się między sobą, jak są uprawiane, czym są pryskane? Jak je przechowywać, jakie mają wartości odżywcze i czy mogą uczulać? Jednym słowem, wszystko o truskawkach.
Zobacz więcej na temat:  truskawki truskawki w czekoladzie owoce import dieta zdrowie Joanna Racewicz dżem koktajl rolnictwo handel kuchnia polska Hiszpania Grecja

Dzieci w Polsce tyją najszybciej w Europie

Jak alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia, dzieci w Polsce tyją szybciej od swoich kolegów ze Starego Kontynentu. Problem z nadmierną masą ciała dotyczy 10 proc. małych dzieci do trzech lat, 30 proc. dzieci w wieku wczesnoszkolnym i 22 proc. młodzieży do 15. roku życia.  
Zobacz więcej na temat:  otyłość zdrowie dziecka zdrowie zdrowie i dieta kuchnia polska nowotwory nowotworowy cukrzyca narodowy fundusz zdrowia medycyna młodzież cukier cukierki słodycze słodkości nadwaga badania Światowa Organizacja Zdrowia WHO choroba

Jędrzej Kitowicz, uważny obserwator obyczajów i prekursor etnografii

Jędrzej Kitowicz żył długo, a żywot miał barwny. Był urzędnikiem, podróżnikiem, żołnierzem, konfederatem barskim, a księdzem został już pod koniec życia i nawet uzyskał probostwo w Rzeczycy. Ale przede wszystkim był uważnym obserwatorem, a swoje spostrzeżenia zawarł w dziele "Opis obyczajów i zwyczajów za panowania Augusta III". Zmarł 3 kwietnia 1804 roku w Rzeczycy.
Zobacz więcej na temat:  Jędrzej Kitowicz Rzeczpospolita kuchnia polska alkohol zwyczaje Stanisław August Poniatowski

Polsko-ukraińskie dziedzictwo kulinarne

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od lat publikuje w serii "Monumenta Poloniae Culinaria" najstarsze polskie przepisy kulinarne. Właśnie ukazał się najnowszy, ósmy już tom pt. "Zbiór dla kuchmistrza", który wypełniły pochodzące z XVI i XVII wieku przepisy, odnalezione w Bibliotece Narodowej Ukrainy w Kijowie. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka KULTURA Katarzyna Cygler Ukraina muzeum kuchnia polska jedzenie historia Polski książki KSIĄŻKA

W oczekiwaniu na tłusty czwartek. W kuchni bez grzechu

Czy pamiętacie, że najbliższy czwartek, 24 lutego, to tłusty czwartek? Tak, tak – tego dnia zaczyna się ostatni tydzień tegorocznego karnawału. I zgodnie z tradycją wtedy możemy sobie trochę kulinarnie pofolgować. Oczywiście najważniejsze są pączki i faworki, czyli chrust. Ale obok tego są też inne propozycje i możliwości, bo liczy się przecież dobra zabawa!
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo kuchnia polska tłusty czwartek pączki kulinaria Anna Popek Trójka

Wśród szlachetnych polskich mięs

Kapłony, jagnięcina, gęsina, a przede wszystkim wołowina. Te mięsa królowały w szlacheckiej kuchni staropolskiej. Jak to się stało, że z czasem nasza mięsna dieta stawała się coraz mniej różnorodna? I dlaczego to właśnie wieprzowina zaczęła w niej dominować? Gościem "Drogi przez mąkę" była Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – autorka książki "Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa".
Zobacz więcej na temat:  jedzenie kuchnia polska Dwójka Łukasz Modelski

Warming. Kulinarne biuro podróży Joanny Barchetto

Joanna Barchetto dla zapachu wiosny na rodzinnej Warmii i lokalnych smaków wróciła z Nowego Jorku. Wkrótce degustacje połączone z podróżowaniem po regionie przekuła w sposób na pracę i życie. „Brałam udział w takich wyprawach we Włoszech i Francji, jednak pomysł na kulinarne biuro podróży wywodzi się z sąsiedzkich zasobów. Chcąc kupić ser, jajka, pieczywo, warzywa odwiedzam okoliczne gospodarstwa” – przyznaje inicjatorka projektu Warming.
Zobacz więcej na temat:  emigracja Polonia w USA Polonia Nowy Jork Warmia kuchnia polska patriotyzm biuro podróży turystyka fotografia przyroda rolnictwo ekologia Małgorzata Frydrych

Baranina – niedoceniane mięso o prozdrowotnym działaniu

Baranina jest doceniana przez nieliczną grupę Polaków, zwłaszcza przez mieszkańców Podhala, którzy zachwalają ją jako zdrowe i, po odpowiednim przyrządzeniu, smaczne mięso. I mają rację. Baranina posiada nie tylko interesujący smak, ale także sporo walorów zdrowotnych. W dniu 20 października, czyli w Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni o sposoby przyrządzenia tego rodzaju mięsa zapytaliśmy zarówno eksperta, jak i miejscowych.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA baranina Podhale Tatry kuchnia polska