Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze kuchnia polska kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Jagodowy przysmak. Kto robi najlepsze jagodzianki? Na przełomie czerwca i lipca przy leśnych ścieżkach wysypują się ciemne jagody. Rozpoczyna się więc sezon na jagodzianki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze kuchnia polska
Smaki dawnego Gdańska. Malarskie przepisy z XIX wieku W 1858 roku w Gdańsku ukazała się książka kucharska autorstwa Marie Rosnack. Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska postanowiły uwspółcześnić tę publikację, ale nie odbierać jej historycznego ducha, którego odnajdziemy na malarskich fotografiach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia polska kuchnia Gdańsk jedzenie
Ekspert: "Truskawki polskie są dla nas smaczniejsze" Sezon truskawkowy w pełni. Na rynku dostępne są nie tylko polskie owoce, ale także te np. z Hiszpanii czy Grecji. Czym różnią się między sobą, jak są uprawiane, czym są pryskane? Jak je przechowywać, jakie mają wartości odżywcze i czy mogą uczulać? Jednym słowem, wszystko o truskawkach. Zobacz więcej na temat: truskawki truskawki w czekoladzie owoce import dieta zdrowie Joanna Racewicz dżem koktajl rolnictwo handel kuchnia polska Hiszpania Grecja
Dzieci w Polsce tyją najszybciej w Europie Jak alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia, dzieci w Polsce tyją szybciej od swoich kolegów ze Starego Kontynentu. Problem z nadmierną masą ciała dotyczy 10 proc. małych dzieci do trzech lat, 30 proc. dzieci w wieku wczesnoszkolnym i 22 proc. młodzieży do 15. roku życia. Zobacz więcej na temat: otyłość zdrowie dziecka zdrowie zdrowie i dieta kuchnia polska nowotwory nowotworowy cukrzyca narodowy fundusz zdrowia medycyna młodzież cukier cukierki słodycze słodkości nadwaga badania Światowa Organizacja Zdrowia WHO choroba
Lubczyk, kolendra, oregano. Wiosenne zioła na talerzu Lubczyk, kolendra, oregano i wiele innych… Dlaczego warto je włączyć do naszej diety nie tylko wiosną? Zobacz więcej na temat: kuchnia polska
Jedzenie w sieci i kulinarna dyplomacja Michała Korkosza Michał Korkosz od lat prowadzi Rozkosznego bloga kulinarnego. Ostatnio możemy go coraz częściej oglądać na YouTube'ie, gdzie dzieli się przepisami i wrażeniami z podróży. Warto wiedzieć, że jest internacjologiem i kulinarna dyplomacja nie jest mu obca. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie kuchnia polska USA
Jędrzej Kitowicz, uważny obserwator obyczajów i prekursor etnografii Jędrzej Kitowicz żył długo, a żywot miał barwny. Był urzędnikiem, podróżnikiem, żołnierzem, konfederatem barskim, a księdzem został już pod koniec życia i nawet uzyskał probostwo w Rzeczycy. Ale przede wszystkim był uważnym obserwatorem, a swoje spostrzeżenia zawarł w dziele "Opis obyczajów i zwyczajów za panowania Augusta III". Zmarł 3 kwietnia 1804 roku w Rzeczycy. Zobacz więcej na temat: Jędrzej Kitowicz Rzeczpospolita kuchnia polska alkohol zwyczaje Stanisław August Poniatowski
"Przy garach" - reportaż Urszuli Żółtowskiej-Tomaszewskiej W mediach społecznościowych ludzie zachęcają się nawzajem do tego, żeby gotować dla uchodźców. Jedni gotują zupy, inni pieką ciasta. I zawożą jedzenie na dworce w Warszawie. Zobacz więcej na temat: reportaż Ukraina Urszula Żółtowska-Tomaszewska kuchnia polska
Polsko-ukraińskie dziedzictwo kulinarne Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od lat publikuje w serii "Monumenta Poloniae Culinaria" najstarsze polskie przepisy kulinarne. Właśnie ukazał się najnowszy, ósmy już tom pt. "Zbiór dla kuchmistrza", który wypełniły pochodzące z XVI i XVII wieku przepisy, odnalezione w Bibliotece Narodowej Ukrainy w Kijowie. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA Katarzyna Cygler Ukraina muzeum kuchnia polska jedzenie historia Polski książki KSIĄŻKA
W oczekiwaniu na tłusty czwartek. W kuchni bez grzechu Czy pamiętacie, że najbliższy czwartek, 24 lutego, to tłusty czwartek? Tak, tak – tego dnia zaczyna się ostatni tydzień tegorocznego karnawału. I zgodnie z tradycją wtedy możemy sobie trochę kulinarnie pofolgować. Oczywiście najważniejsze są pączki i faworki, czyli chrust. Ale obok tego są też inne propozycje i możliwości, bo liczy się przecież dobra zabawa! Zobacz więcej na temat: społeczeństwo kuchnia polska tłusty czwartek pączki kulinaria Anna Popek Trójka
Wśród szlachetnych polskich mięs Kapłony, jagnięcina, gęsina, a przede wszystkim wołowina. Te mięsa królowały w szlacheckiej kuchni staropolskiej. Jak to się stało, że z czasem nasza mięsna dieta stawała się coraz mniej różnorodna? I dlaczego to właśnie wieprzowina zaczęła w niej dominować? Gościem "Drogi przez mąkę" była Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – autorka książki "Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa". Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia polska Dwójka Łukasz Modelski
Siostra Anastazja o przygotowaniach do świąt Bożego Narodzenia Jak wyglądają przygotowania do narodzin małego Jezusa i sylwester w żeńskim zakonie? Jak zrobić dobry sernik? O co modlą się zakonnice? Na te i inne pytania odpowiedziała w audycji "Między nami kobietami" s. Anastazja Pustelnik FDC. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Anna Popek kobieta Boże Narodzenie gotowanie kuchnia polska
Wigilia i świąteczne tradycje na Kresach Wschodnich Jak tradycja wigilijna przetrwała na Kresach Wschodnich? Potomkowie mieszkańców Lwowa i Wilna często starają się ocalić od zapomnienia kulinarne zwyczaje przodków. Aleksandra Biniszewska z Muzeum Kresów Wschodnich chętnie opowiada o kuchni swoich babć i dzieli się smakami, które pamięta z dzieciństwa. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA kuchnia polska kulinaria tradycja święta Wigilia Kresy Anna Popek
Warming. Kulinarne biuro podróży Joanny Barchetto Joanna Barchetto dla zapachu wiosny na rodzinnej Warmii i lokalnych smaków wróciła z Nowego Jorku. Wkrótce degustacje połączone z podróżowaniem po regionie przekuła w sposób na pracę i życie. „Brałam udział w takich wyprawach we Włoszech i Francji, jednak pomysł na kulinarne biuro podróży wywodzi się z sąsiedzkich zasobów. Chcąc kupić ser, jajka, pieczywo, warzywa odwiedzam okoliczne gospodarstwa” – przyznaje inicjatorka projektu Warming. Zobacz więcej na temat: emigracja Polonia w USA Polonia Nowy Jork Warmia kuchnia polska patriotyzm biuro podróży turystyka fotografia przyroda rolnictwo ekologia Małgorzata Frydrych
Bonclok znaczy dobrobyt. O tradycjach kuchni śląskiej - W domu mam 15 różnych boncloków, ten największy ma ok. 100 litrów. Ale nie ma w tym nic dziwnego, bo to naczynie, którego nie mogło zabraknąć w żadnym śląskim domu. Ono zapewniało dobrobyt - opowiada Anna Lerch-Wójcik, autorka książki i pomysłodawczyni projektu "Bonclok". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kulinaria Śląsk kuchnia polska Anna Depczyńska Piotr Firan
Gęsina polskim hitem eksportowym. W tym roku warunki nie sprzyjają hodowli Choć Polska jest jednym z największych producentów gęsiny w UE, to jednak na polskim rynku gęsi brakuje. Winna jest ptasia grypa i zobowiązania eksportowe. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA Europa POLSKA rolnictwo kuchnia polska
Baranina – niedoceniane mięso o prozdrowotnym działaniu Baranina jest doceniana przez nieliczną grupę Polaków, zwłaszcza przez mieszkańców Podhala, którzy zachwalają ją jako zdrowe i, po odpowiednim przyrządzeniu, smaczne mięso. I mają rację. Baranina posiada nie tylko interesujący smak, ale także sporo walorów zdrowotnych. W dniu 20 października, czyli w Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni o sposoby przyrządzenia tego rodzaju mięsa zapytaliśmy zarówno eksperta, jak i miejscowych. Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA baranina Podhale Tatry kuchnia polska