Pękające garnki z Cypru. Polki zbadały starożytne naczynia kuchenne z Nea Pafos Dr Edyta Marzec i Monika Miziołek z Instytutu Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN oraz dr Kamila Nocoń z Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej Uniwersytetu Warszawskiego opisały ceramikę kuchenną, którą przed wiekami posługiwali się mieszkańcy cypryjskiego Nea Pafos. Zobacz więcej na temat: HISTORIA archeologia Cypr odkrycia archeologiczne odkrycia i ciekawostki historia Europy Grecja Włochy starożytność starożytna Grecja starożytny Rzym kuchnia włoska kuchnia grecka
Pizza i makarony. Jak gotować po włosku? We Włoszech gotowanie już dawno podniesiono do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Włoska kuchnia to luz, zabawa, bycie razem. I regionalna różnorodność, która sprawia, że te same dania w różnych miejscach smakują inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie jedzenie kuchnia włoska Piotr Firan
Matteo Brunetti i kuchnia w polsko-włoskim domu - Kiedyś mówiłem, że jestem bardziej Włochem niż Polakiem. Dziś mówię, że czuję się w 100 procentach Włochem i w 100 procentach Polakiem - przyznaje Matteo Brunetti, finalista 6. odsłony Masterchefa, który 6 lat temu na stałe związał się z Polską, a w mediach społecznościowych dzieli się wybornymi przepisami na włoskie dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia włoska Włochy Matteo Brunetti kuchnia gotowanie
Italianista: trudno, żebyśmy makaron al dente nazywali makaronem "na ząb" - Italianizmy, zarówno te, które trafiły do polszczyzny w minionych wiekach i dekadach, jak i te, które trafiają współcześnie, kreują pewną niszę. To jest nisza silna i istotna, gdyż funkcjonuje dosyć mocno w konkretnych obszarach społeczeństwa. W przeszłości była to muzyka, sztuki piękne, sztuki kulinarne. W tej chwili to właśnie gastronomia wydaje się najbardziej dominującym obszarem oddziaływania - mówił w Dwójce Łukasz Jan Berezowski, współautor książki "Italiano vero. Leksyka włoska w polszczyźnie XXI wieku". Zobacz więcej na temat: Włochy KSIĄŻKA Jakub Kukla italianistyka KULTURA Dwójka język polski Uniwersytet Łódzki kuchnia włoska
Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak ewoluował pszenny placek? Pizza jest jednym z najpopularniejszych przysmaków na świecie. Ten pszenny placek występuje w niezliczonej ilości odmian i smaków, a jego wielbiciele postanowili go uczcić. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński pizza kuchnia włoska jedzenie
Emiliano Castagna: nie ma jednej kuchni włoskiej Emiliano Castagna, mediolańczyk znany pod pseudonimem "Mieszu, mieszu", rozsławia kuchnię włoską w Polsce. Podkreśla jednak, że jednej kuchni włoskiej nie ma. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia włoska gotowanie makaron kuchnia regionalna
Podróż na Sycylię. Odczaruj Katanię. Czy warto tam jechać? Stereotypowe skojarzenia z Sycylią to mafia i zagrożenia związane z Etną. To jednak też wyspa pełna niezwykłych smaków, wulkanicznych darów, przyjaznych ludzi. O tej drugiej stronie Sycylii opowiada Anna Dudar. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Sycylia podróże Podróże z Czwórką turystyka Włochy zwiedzanie kuchnia włoska Mafia Etna wulkan Morze Śródziemne
Przepis na focaccię. Rady Jurka Sobieniaka Jedni twierdzą, że wymyślili ją Etruskowie, inni, że starożytni Grecy. Ale dziś focaccia to symbol kuchni włoskiej, a zwłaszcza z nadmorskim regionem Ligurii. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria kuchnia włoska jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Mangiare all'italiana Wenecja, Bolonia, Rzym, Mediolan i Florencja. Topowe restauracje i bary, lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Podróż po swoich ulubionych miejscach na kulinarnej mapie Włoch proponują Flavia Borawska-Bromska i Małgorzata Minta. Autorki książki "Ciao! włoskie opowieści, miejsca i smaki" były gośćmi tego wydania "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski Dwójka kuchnia włoska
Smaki włoskich miast. Tam tradycja spotyka się z nowoczesnością Jeśli ktoś chciałby opisać Włochy, to pewnie musiałby stworzyć wielotomową publikację. Flavia Borawska-Bromska i Małgorzata Minta wybrały pięć włoskich miast: Wenecję, Bolonię, Rzym, Mediolan i Florencję. W książce "Ciao! Włoskie opowieści, miejsca i smaki" zdradziły ich kulinarne, i nie tylko, tajemnice. Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy Podróże z Czwórką turystyka Kamil Jasieński Rzym Wenecja jedzenie kuchnia włoska
To zupa przyniesie Ci szczęście w nowym roku Lenticchie to danie, które Włosi przygotowują na Nowy Rok, bo wierzą, że zupa z soczewicy przyniesie im dostatek i bogatctwo. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie kuchnia włoska Mateusz Kulik
To nie pizza, to pinsa - jak przyrządzić ją w domu? Pinsa, a właściwie pinsa romana, to rzymska kuzynka pizzy. Pinsa romana nie jest okrągła, ale owalna. Czym jeszcze różni się od włoskiego klasyka? Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy kuchnia włoska jedzenie przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Carpaccio - smak nie tylko wołowiny Carpaccio, to pochodzące z Włoch danie, jest popularne na całym świecie. U nas traktowane jako przekąska, we włoskiej kuchni pełni również inną rolę. Sprawdzamy jaką i podpowiadamy, jak przygotować je w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Włochy kuchnia włoska potrawy przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Spaghetti alla puttanesca - jak przyrządzić danie w kwadrans? - Spaghetti alla puttanesca to świetna potrawa dla zapracowanych - mówi w Czwórce szef kuchni Andrea Scarantino. - Można ją przyrządzić prosto i szybko. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia włoska spaghetti Włochy
"Dawno, dawno temu". Kuchnia śródziemnomorska Wszyscy cenimy kuchnię śródziemnomorską. Jest smaczna i zdrowa. Jednak nie zawsze taka była.. Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska Dziecięcy Uniwersytet Ciekawej Historii kuchnia włoska
Profesor Zbigniew Lew-Starowicz: spotkałem wielu zakochanych Jak przezwyciężyć kryzys w związku? Czy Polacy są w związkach szczęśliwi? Jakie są rodzaje miłości i jaka jest różnica między miłością a przyjaźnią? Gościem audycji "Ona, on i pewien bardzo wyjątkowy gość" był psychiatra i psychoterapeuta, ekspert z zakresu seksuologii profesor Zbigniew Lew-Starowicz. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Ciepielewska Łukasz Sobolewski psychologia miłość Włochy kuchnia włoska Trójka
Pasta i basta. Historia Włoch w dziesięciu daniach - Do połowy XIX wieku we włoskich książkach kucharskich praktycznie nie było przepisów na makaron. Od dwóch wieków mówimy więc o prawdziwej rewolucji na włoskim talerzu - przekonuje Luca Cesari, autor książki "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia włoska jedzenie STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Jakub Jamrozek
Przez kuchnię wkraczamy do Włoch To będzie specjalne wydanie "Zaklinaczy czasu" - dla łakomczuchów. Zwłaszcza tych, którzy kochają włoską kuchnię. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia włoska jedzenie