Polskie Radio
Section05
kuchnia

"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo

- To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu.
Zobacz więcej na temat:  Łukasz Modelski Jakub Kukla Dwójka kulinaria kuchnia jedzenie literatura KULTURA

Studencka dieta. Daria Ładocha radzi, co jeść i jak to przygotować

Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych posiłków, ale ich świadomość na temat jedzenia rośnie. - Najprostszym rozwiązaniem jest kanapka, ale nie z bufetu, tylko z domu. Teraz polecam też kasze, które można zapakować w pojemnik i wziąć na uczelnię, i warzywa gotowane lub pieczone - mówi dziennikarka kulinarna Daria Ładocha. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie jedzenie kuchnia studenci dieta Marta Hoppe

Bigos: czy istnieje przepis idealny? Odkrywamy tajemnice naszej narodowej potrawy!

Za oknami jesień w pełnej krasie, a w kuchni już na dobre rozsiadły się potrawy cięższe, rozgrzewające i pożywne. A jednym z takich jesienno-zimowych klasyków rodzimego kucharzowania jest bigos. W każdym domu przygotowywany inaczej, wg specjalnych, rodzinnych przepisów, czasami przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Co więc powinno znaleźć się w prawdziwym, klasycznym polskim bigosie? O tym w rozmowie z Anną Popek mówi szef kuchni Łukasz Konik, autor m.in. książki "Kuchnia regionów".
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA kuchnia polska bigos jedzenie kuchnia Anna Popek