Przepis na kucharza doskonałego Gościem audycji był współautor książki "Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki". Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA Łukasz Modelski
Jak smakuje mięso żubra? - Jak smakuje mięso żubra? Po prostu trzeba spróbować i samemu się przekonać – powiedział restaurator Wojciech Jakimiuk. Coraz więcej restauracji na Podlasiu ma w swojej ofercie dania z mięsa żubra, jak np. tatar lub też potrawy z mięsem żubra, jak np. pierogi. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen STYL ŻYCIA zdrowie i dieta kulinaria Puszcza Białowieska Białystok
Smaki dawnej Warszawy na festiwalu w Wilanowie "Królewski stół" to hasło drugiej odsłony Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. - Hasło zrodziło się z idei miejsca, w którym festiwal w tym roku będzie osadzony - mówił Adrian Ordakowski, edukator kulinarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Beata Kwiatkowska
Dobre na upały i nie tylko. Historia lodów Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Grzegorz Łucki, znawca kuchni włoskiej. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Briam - grecka zapiekanka warzywna W kuchni Polskiego Radia Dzieciom wybraliśmy się w kulinarne rejony słonecznej Grecji. Ten wspaniały, piękny i pełen zabytków kraj to także dom wielu smaków. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria dzieci
Lody. Stworzony w Chinach przysmak rzymskich żołnierzy Lodami pod różnymi postaciami raczymy się już od 5 tysięcy lat. O historii tego przysmaku i jego wizerunku w filmie rozmawialiśmy w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie Beata Kwiatkowska desery STYL ŻYCIA
Kucharz wojskowy: eksperymentujemy z grochówką - Co roku zmieniają się techniki kulinarne, dochodzą nowe urządzenia, więc próbujemy różnych podejść do tej zupy, a to podajemy ją jako piankę, a to jako mus - mówił w Dwójce Tomasz Welter trener polskiej wojskowej reprezentacji kucharzy. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia wojsko KULTURA Łukasz Modelski
Jadać jak wojsko. Tajniki żołnierskiej kuchni W audycji "Droga przez mąkę" porozmawiamy o historycznej i współczesnej kuchni wojskowej. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia wojsko
Zupa z pokrzyw i mleko z szyszek - jadalne rośliny - Najdziwniejszym miejscem, w którym znalazłyśmy bardzo popularną ostatnio roślinę, jaką jest portulaka, było pobliże jednej za stacji warszawskiego metra - mówiła Kaja Nowakowska, współautorka książki "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie hobby gastronomia Piotr Firan STYL ŻYCIA
Cookies, czyli jak połączyć jedzenie ze sztuką W "Sztuce jedzenia" przedstawimy tajemniczy projekt Cookies z Wrocławia. Twórcy łączą w nim kulinaria, sztuki performatywne i wizualne. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria
O winach z regionu Valpolicella Gościem audycji "Droga przez mąkę" była "Lady Amarone", czyli Marilisa Allegrini. Zobacz więcej na temat: alkohol KULTURA kulinaria kuchnia Łukasz Modelski
Moda na ramen zaczęła się w kinie Japoński rosół z makaronem i dodatkami zadebiutował na dużym ekranie w 1985 roku. Od tego czasu świat oszalał na punkcie ramenu. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kulinaria Beata Kwiatkowska kuchnia japońska STYL ŻYCIA
"Mięso z angusów ma doskonały smak" - Kiedyś, pracując jeszcze w korporacji i mając ziemię na Mazurach, kupiłem sobie stado bydła, a konkretnie angusów po to, żeby mieć dobre steki - mówił w Dwójce Rafał Bachan, warszawski rzeźnik, właściciel sklepu i bistro. Zobacz więcej na temat: jedzenie krowy kulinaria STYL ŻYCIA Łukasz Modelski
Pasta z pokrzyw i inne pomysły zielarki ze Szwecji - Jeżeli ktoś żyje w konflikcie z naturą, żyje w konflikcie z samym sobą - podkreślała Lisen Sundgren, autorka bestsellerowej książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury". Zobacz więcej na temat: kuchnia przepisy kulinarne kulinaria Łukasz Modelski KULTURA Szwecja
Kuchnia rycerska, czyli krzyżacki majstersztyk - Zakonnicy na zamku w Malborku mięso spożywali trzy razy w tygodniu, w pozostałe dni nabiał, a w piątek pościli. Jedli po dwóch z jednej miski, ale dodatki warzywne dostawali oddzielnie. Jadali po królewsku – opowiadał w Dwójce Bogdan Gałązka. Zobacz więcej na temat: kuchnia potrawy Krzyżacy Łukasz Modelski KULTURA kulinaria
"Just delicious X": zdrowe życia to słuchanie swojego ciała - Jeśli mogę na co dzień widzieć wokół siebie roześmianych ludzi, których kocham, i po prostu korzystać z dnia, nie potrzebuję niczego więcej, by sama być szczęśliwą - tłumaczyła swoją filozofię życia Justyna Połeć z "Just delicious X". Zobacz więcej na temat: Karina Terzoni joga zdrowie dieta kulinaria STYL ŻYCIA Czwórka
Śniadanie u Króla. Jak jedzono dawniej? Gościem Czwórki będzie prof. Jarosław Dumanowski, historyk kulinariów, który staropolskie zalecenia mistrzów kuchni z wyczuciem dostosowuje do potrzeb dzisiejszych smakoszy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie
Gdzie powstają najlepsze sery w Polsce? – Serowarom zagrodowym depcze po piętach kolejny ruch, czyli serowarzy garażowi. Cudowne zjawisko. To są ludzie, któzy nie mają własnych zwierząt, mleka. Szukają go, badają i zaczynają robić sery. Im trudniejsze, tym większą przyjemność i radość im to sprawia – ocenia Gieno Mientkiewicz, znawca serów. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kulinaria kuchnia polska kuchnia STYL ŻYCIA Gieno Mientkiewicz