Ostrygi. Dziś rarytas, kiedyś danie dla ubogich Są śliskie i mają mało apetyczny wygląd, ale zajadają się nimi koneserzy morskich specjałów na całym świecie. Sprawdzimy jak smakują ostrygi. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria jedzenie owoce morza
Surf & turf - nieoczywiste połączenie. Kulinarne szaleństwo Surf & turf to połączenie w głównym daniu mięsa i czegoś, co pływało. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon, czyli częścią polędwicy wołowej, albo stek z krewetkami. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia jedzenie mięso owoce morza STYL ŻYCIA Mateusz Kulik USA
Miś Michaś i smok Adaś kontra owoce morza Miś Michaś i smok Adaś są w Gdyni. W tym mieście portowym mogą do woli słuchać szumu morza i śpiewu mew, a także oglądać piękne żaglowce, statki i okręty. Oczywiście nie należy tego robić o pustym brzuszku. Miś nie może przestać myśleć o dzisiejszym wyjściu do restauracji, które zapowiada się wybornie! Będą owoce morza, a nasi współpracownicy zastanawiają się, jak owoce znalazły się w morzu. Może spadły ze statku i rybacy je wyłowili? A czy takie owoce, które pływały w słonej morskiej wodzie są w stanie zachować swoją słodycz? Zobacz więcej na temat: Współpracownia Misia Michasia i Smoka Adasia Miś Michaś Smok Adaś radio dla dzieci piosenki dla dzieci owoce morza
Krewetki na polskiej plaży. Skąd się wzięły? Na plażach Słowińskiego Parku Narodowego pojawiły się… krewetki. Jak to możliwe? W jaki sposób dotarły aż do Polski? Czy wkrótce, podczas wizyty nad Bałtykiem, zamiast dorsza będziemy jadać właśnie owoce morza? Zobacz więcej na temat: Bałtyk Morze Bałtyckie owoce morza krewetki Trójka społeczeństwo Tomasz Miara
Ryby na polskich stołach. Śledź wciąż niepokonany, choć doceniamy też mintaja Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA kuchnia ryby jedzenie owoce morza
Mimo biblijnego zakazu starożytni Judejczycy spożywali niekoszerne ryby Mieszkańcy Judei nie przestrzegali starotestamentowego zakazu jedzenia ryb, które nie posiadają płetw i łusek – dowodzą badania przeprowadzone przez izraelskich uczonych. Zobacz więcej na temat: HISTORIA ciekawostki odkrycia i ciekawostki NAUKA archeologia Biblia Izrael jedzenie ryby owoce morza
Ryby - jak je wybierać w sklepie, by nie szkodzić środowisku? Ryby i przetwory rybne są dobrym źródłem m.in. fosforu, selenu, jodu i fluoru. W stosunku do innych produktów żywnościowych szczególnie bogate są w fluor, jod i selen, a konserwy z ryb nie filetowanych także w wapń i fosfor. Na co powinniśmy zwrócić uwagę wybierając ryby w sklepie? Zobacz więcej na temat: ryby owoce morza zdrowie społeczeństwo Boże Narodzenie Roman Czejarek
Owoce morza pełne plastiku Brytyjscy i australijscy naukowcy odkryli metodę, która pozwala zbadać czy i ile plastiku jest we frutti di mare. A niestety on tam jest! Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Kamil Jasieński ekologia jedzenie owoce morza
Agnieszka Jarczyńska: dobra ryba potrzebuje tylko soli i pieprzu - Ryby są bogate w niezwykle wartościowe substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju i proste w przygotowaniu. Dobra ryba potrzebuje tylko trochę soli oraz pieprzu i smakuje wyśmienicie. To proste danie i każdy może jest przygotować - mówiła w Polskim Radiu 24 Agnieszka Jarczyńska, której firma zapewnia restauracjom i sklepom w Polsce dostęp do owoców morza. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska owoce morza ryby Małgorzata Raczyńska-Weinsberg gotowanie
Francja: rekordowo olbrzymią ostrygę wyłowiono z Atlantyku Ten połów zostanie zapamiętany na lata. Z wód Oceanu Atlantyckiego u zachodnich wybrzeży Francji wyłowiono gigantyczną ostrygę. Jej długość wynosi prawie 30 centymetrów. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Francja ostrygi owoce morza
Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli – To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria jedzenie Łukasz Modelski KULTURA NAUKA ryby ryba owoce morza
Diabeł morski na talerzu w wykwintnym wydaniu W Ameryce o tej rybie zwykło się mawiać "poor man’s lobster", czyli "homar biednych ludzi", choć jej smak aż prosi się o lepszą rekomendację. Żabnica, nazywana diabłem morskim, odstrasza wyglądem, ale jest smaczna. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka gotowanie ryby owoce morza
Owoce morza – cenne skarby wielkich wód Krewetki, homary, kraby, ostrygi, ośmiornice – to najczęściej spożywane owoce morza. Jedni się nimi zajadają, a innych przeraża już sam ich wygląd. Warto się do nich przekonać, bo są prawdziwą skarbnicą elementów odżywczych i białka, a co więcej - cieszą się opinią silnego afrodyzjaku. Zobacz więcej na temat: jedzenie krewetki kulinaria ostrygi owoce morza STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
"O" jak owoce morza Czym są owoce morza i czemu zawdzięczają swą nazwę? Zobacz więcej na temat: owoce morza przekąski Smak na tak kulinaria
Ryby i owoce morza to podstawa zdrowej diety Na zmianę diety i przyzwyczajeń żywieniowych nigdy nie jest za późno. - Warto postawić na ryby. Tym bardziej, że na ich przygotowanie jest wiele sposobów, z których rzadko korzystamy - zachęca Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz Kulinarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta owoce morza zdrowie
Kokaina warta 30 milionów euro ukryta w małżach Około 430 kilogramów kokainy, o czarnorynkowej wartości 30 milionów euro, odkryto w kontenerach z małżami w porcie w Hawrze na północy Francji. Zobacz więcej na temat: narkotyki owoce morza policja przestępczość
Portugalia: mniej owoców morza Portugalia wprowadza czasowy zakaz poławiania małży. Powodem są wysokie temperatury, które przyczyniają się do powstawania szkodliwych toksyn. Zobacz więcej na temat: owoce morza Portugalia
Lato z Radiem: zupy i owoce leśne – dobre, bo polskie - Dawniej kiedy częstowałam swojego znajomego z Włoch kiszonym ogórkiem oburzył się, że jest zepsuty. Dziś wszędzie na świecie ludzie chcą spróbować wszystkiego – Agnieszka Małkiewicz, organizatorka imprez kulinarnych wyjaśnia dlaczego warto promować polskie jedzenie. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia włoska owoce morza Lato z Radiem 2013