Tamale - kiedyś z mięsem flaminga lub żaby

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2020 11:36
Kuchnie świata nierzadko nas zaskakują. Danie pochodzące z Meksyku o nazwie tamale, znane jest od tysięcy lat, choć dziś odtwarzamy je w trochę zmienionej formie. 
Tamale
TamaleFoto: Shutterstock/ Brent Hofacker
Czaczapuri 1200.jpg
Chaczapuri - zwierciadło gruzińskich emocji

Podobno tamale jadano je już 5 tysięcy lat przed naszą erą. Jest to rodzaj kukurydzianego ciasta z mięsnym nadzieniem. Kiedyś było to mięso flaminga, żaby czy królika dziś to zazwyczaj wieprzowina, wołowina lub kurczak. Sprawdzimy jak je przygotować. 

Zobacz także:

***

Na audycję z cyklu "Nie na-żarty" w sobotę (02.01) o 17.05 zaprasza Mateusz Kulik.

pj

Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Meksyk
Czytaj także

Meksykańska kuchnia i martwe natury - kontekst kulinarny w obrazach Kahlo

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2017 14:26
Martwe natury, które malowała, wyrażały pierwiastki żeńskie i męskie. Rozcięte owoce miały sugerować przeciwieństwa, ale również uzupełnianie się obu płci - mówiła Zofia Starikiewicz, zastępca dyrektora w Centrum Kultury Zamek w Poznaniu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wiele odmian i historii buritto. Zawsze cudowny smak

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2020 10:59
Podobno istnieją badania, które mówią, że wiele osób wolałoby zjeść buritto, zamiast iść na randkę. Szefowa kuchni Isabela Balderas podkreśla, że smaków tego dania jest wiele. 
rozwiń zwiń