Wege-Wielkanoc. Jak smakuje baba kokosowa?

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2022 14:20
Każde święta mają własną tradycję kulinarną. ale w ostatnich czasach jest ona modyfikowana na przykład na potrzeby osób, które nie jedzą mięsa. Jak smakuje Wielkanoc w wersji wegańskiej.
Baba wielkanocna
Baba wielkanocnaFoto: Shutterstock/zi3000

Jajka na bazie tapioki z majonezem z aquafaby, wielkanocne kulki bezjajeczne, biała kiełbasa z fasoli, żurek na owsianym zakwasie, pieczyste warzywne, baba kokosowa - to dania, z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne potrawy wielkanocne. W audycji podpowiemy, jak je przygotować. 

Kilkanaście lat temu wegetarianizm był mało popularny. Dziś coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe. Już prawie 60 procent Polaków i Polek deklaruje chęć redukcji spożycia mięsa, a 28 procent rezygnuje w ogóle z mięsa na rzecz potraw roślinnych - wynika z badania przeprowadzonego w tym roku przez Ibris. - Gdy decydujemy się na stosowanie jakiejś diety, to ona sama nie jest tak bardzo ważna jak produkty w niej zawarte - podkreślała w Czwórce dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. - Ważne by sprawdzać czy są one pozyskiwane w etyczny sposób. Rozpoczęcie diety roślinnej u osób, które przez większość życia jadły mięso i produkty mleczne, może doprowadzić do istotnych zmian w organizmie. Dieta roślinna niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych: weganie żyją dłużej średnio o 7 lat, mają lepszą skórę, włosy, paznokcie, szybciej regenerują się po aktywności fizycznej. Są mniej podatni na choroby układu krążenia, czy cukrzycę, albo nowotwory i inne choroby cywilizacyjne. Należy jednak pamiętać, że choć korzyści jest wiele, podstawą jest oczywiście dobre zbilansowanie diety. 

Sprawdź także:

***

Na audycję "Nie do przejedzenia" - w Wielką Sobotę (16.04) o godz. 17.05 - zaprasza Mateusz Kulik.

kul

Czytaj także

Novel food. Jedzenie dla przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2021 16:00
Ciastka z larw, cukier z bakterii i oleje z grzybów - w ten sposób Unia Europejska chce walczyć z głodem na świecie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polska od kuchni. Czy jesteśmy "foodies"?

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2022 18:00
Nasze gusta kulinarne zmieniły się przez ostatnie lata. Staliśmy się foodies, czyli osobami, które zaczynają próbować nowych potraw i doceniać dania z najdalszych zakątków świata. 
rozwiń zwiń