Maria Przybyszewska. Pasja gotowania i... stylu

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2016 13:26
Szefowa kuchni i stylistka jedzenia, która na koncie ma współpracę z najlepszymi restauracjami świata - pojawi się w "Dniu Kobiet".
Maria Przybyszewska. Pasja gotowania i... stylu
Foto: Glow Images/East News

Spotkanie z Marią Przybyszewską po godz. 8.00. A audycję rozpoczniemy jednak od przeglądu najciekawszych wiadomości z prasy kobiecej i internetu. Przyjrzymy się również sylwetce Elżbiety Czyżewskiej, zwanej polską Marilyn Monroe.

Po godz. 7.00 zaproponujemy słuchaczom cykl "Babcia radzi", czyli dobre rady, które przedstawią babcie i dziadkowie. W studiu Czwórki pojawi się także Monika Kowaleczko-Szumowska, autorka książki "Galop '44". Będzie to pretekst do spojrzenie na Powstanie Warszawskie oczami współczesnych nastolatków. Oczami chłopaków przyzwyczajonych do komputerów i tabletów, spędzających godziny w internecie na wirtualnych spotkaniach i rozmowach. Takie zderzenie z brutalną rzeczywistością mocno uświadamia powierzchowność i bylejakość elektronicznych znajomości.

***

Na "Dzień Kobiet" zapraszamy w piątek (29.07) w godz. 6.05-9.00. Audycję prowadzą Karina Terzoni i Aleksanda Jasińska.

kd/mc


Czytaj także

Staropolska kuchnia: bigos z raków i mięso kapłona

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2013 16:00
By choć przez chwilę poczuć smak dawnego, nawet średniowiecznego życia, wcale nie jest potrzebny wehikuł czasu. Niektóre potrawy można odtworzyć i przyrządzić nawet we własnej kuchni, trzeba tylko wiedzieć, jak się do tego zabrać.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Marieta Marecka i cała prawda o programach kulinarnych

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2016 14:30
Marieta Marecka jest gwiazdą show "ABC gotowania". - Wiem, że nie jest tak wszędzie, ale u mnie w programie wszystko jest jadalne i robione na miejscu - mówi.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zdrowa żywność w szkołach. Coś się zmieniło?

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2016 17:56
Minęło już niemal dziewięć miesięcy odkąd z półek szkolnych sklepików zniknęły słodycze. Co się zmieniło przez ten czas?
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Kraina Sosny". Blog, który zaczął się od surowego ciasta

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2016 15:50
- Zaczęło się od pomagania mamie. Mieszałem składniki, robiłem kremy. Przy czym zawsze musiałem wylizać miskę do czysta, albo zjeść trochę surowego ciasta - mówi Marcin Sosnowski, autor bloga kulinarnego "Kraina Sosny".
rozwiń zwiń