Tajemnice kuchni: oliwa smakowa

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2015 13:55
Oliwa to najlepszy z tłuszczów, dlatego warto dodawać ją do posiłków. Zwłaszcza, że do wyboru mamy różne smaki...
Tajemnice kuchni: oliwa smakowa
Foto: Glow Images/East News

Oliwa zawiera kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krążenia oraz pomagają w obniżeniu stężenia cholesterolu. Stanowi także doskonałe źródło silnego przeciwutleniacza - witaminy E. Dlatego też warto ją dodawać do posiłków zamiast tłuszczów zwierzęcych.

Ostatnio dużą popularnością cieszą się oliwy smakowe. Sprawdzimy, czy można zrobić je samemu i jak wygląda proces ich przygotowania.

***

Na "Mamy to" zapraszamy w piątek (27.02) w godz. 12.00-13.00. Audycję poprowadzi Patryk Kuniszewicz.

(kul/mm)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pascal Brodnicki: jedzenie to nie więzienie; nie wyrzekaj się przyjemności!

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 13:00
Jedni żyją, żeby jeść. Inni jedzą, aby żyć. Jak zachować umiar w diecie i jeść smacznie oraz zdrowo radzą dr Agnieszka Jarosz i Pascal Brodnicki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Turcja - kraj, który odkrywa się wszystkimi zmysłami

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2014 11:30
Zapierające dech w piersiach widoki, unoszące się w powietrzy piękne zapachy, szumiące palmy i morze oraz pyszne jedzenie - smak wakacji w Turcji na długo zostaje w pamięci... i na podniebieniu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie jem mięsa, bo nie lubię!

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2014 11:30
Mięso nie jest niezastąpione twierdzą wegetarianie. A badania pokazują, że jedząc warzywa i owoce jesteśmy zdrowsi.
rozwiń zwiń