Barobot - wynalazek Polaków naleje ci drinka

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2014 12:00
Jeśli nie masz ochoty ruszyć się z fotela, a chętnie napiłbyś się soku, albo przygotował sobie drinka, Barobot zrobi to za ciebie.
Audio
  • O Barobocie opowiadają: jeden z jego twórców, Konrad Klepacki i Wojciech Stelmaszak z ATM Group (Czwórka/Na bogato)
Barobot zastąpi w pracy barmanów, robiąc wyśmienite drinki?
Barobot zastąpi w pracy barmanów, robiąc wyśmienite drinki?Foto: Glow Images/East News

Barobot/fot.mat.pras.
Barobot/fot.mat.pras.

To robot, który zastępować może nie tylko profesjonalnego barmana w klubie, ale także służyć domownikom do przygotowania pysznych wieloowocowych soków. Tworzy napoje z 12 składników, mieszając je w odpowiednich proporcjach, a przepisy czerpiąc z wewnętrznej pamięci. Konrad Klepacki, współtwórca Barobota, który na co dzień zarządza projektami IT, przekonuje, że takich robotów jest na rynku coraz więcej, ale ich był pierwszy. Zaczynali od zera. - Prototyp stworzyliśmy sami, przy pomocy wiertarki i lutownicy, dopiero potem - na etapie biznesowym - pracowaliśmy z ekspertami w różnych dziedzinach - wspomina.

Stworzony przez polski start-up robot obsługiwany jest przez 7-calowy wyświetlacz dotykowy, a uruchomienie procesu tworzenia drinków można zlecić również za pomocą specjalnej aplikacji na smartfony i tablety.

***

Tytuł audycji: Na bogato

Prowadzi: Aleksandra Jasińska

Gość: Konrad Klepacki, współtwórca Barobota i Wojciech Stelmaszak, doradca ds. Projektów Inwestycyjnych ATM Group

Data emisji: 15.12.2014
Godzina emisji: 19.00

(kd/kul)

Czytaj także

Coolhunter - poszukiwacz inspiracji, znawca stylu

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2014 06:00
- Coolhunting nie polega tylko na chodzeniu do klubów - wyjaśnia cool hunterka Agnieszka Świst-Kamińska. - To za mało, jeśli chce się skutecznie prognozować przyszłe trendy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Koniec kultury winylowej? "Ta epoka nie wróci"

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2014 12:00
Wielu melomanów wciąż wybiera utwory "przesiąknięte" szumem winyla, zamiast muzyki w cyfrowej jakości. Czas triumfu czarnych płyt minął jednak bezpowrotnie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kulinarne trendy, czyli moda dookoła stołu

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2014 11:20
Kiedyś Polacy zachwycali się kuchnią fusion i sushi. - Kulinarne trendy określają świadomość społeczeństw wysokorozwiniętych - uważa Agnieszką Wojtowicz-Jach
rozwiń zwiń