X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Feed Them Up". Nie marnuj jedzenia - oddaj je innym

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2016 17:56
- Z naszych doświadczeń wynika, że w stołecznych restauracjach marnuje się sporo jedzenia. Dlatego przekonujemy, że warto przekazywać posiłki organizacjom pożytku publicznego - mówiły Maria Bagińska i Marta Krzesiak z "Feed Them Up".
Audio
  • Maria Bagińska i Marta Krzesiak opowiadają o akcji "Feed Them Up" i konieczności oszczędzania żywności (Się mówi/Czwórka)
Przeciętna polska rodzina wyrzuca tygodniowo ok. 4 kg żywności - przekonywał w Czwórce prowadzący Piotr Firan. I podkreślał, że zamiast marnować jedzenie, lepiej przekazać je tym, którzy je wykorzystają
Przeciętna polska rodzina wyrzuca tygodniowo ok. 4 kg żywności - przekonywał w Czwórce prowadzący Piotr Firan. I podkreślał, że zamiast marnować jedzenie, lepiej przekazać je tym, którzy je wykorzystająFoto: Glow Images/East News

Feed Them Up, czyli "Nakarm ich" to projekt społeczny biorący udział w olimpiadzie "Zwolnieni z teorii". Ma na celu przekazywanie jedzenia, które miałoby ulec zmarnowaniu z restauracji i firm catheringowych tym, którzy mogą z niego jeszcze skorzystać. Jego założycielki Maria Bagińska i Marta Krzesiak na razie działają na terenie Warszawy. - Zaczęło się od tego, że uczestnicy akcji chodzili po prostu po restauracjach i pytali, czy ich szefowie chcą wziąć w niej udział - wspominały w Czwórce. Tłumaczyły, czego obawiają się przedstawiciele lokali, zanim zdecydują się na oddawanie nadprogramowego jedzenia, a także zdradziły, z jakiego typu placówek pozostaje "do wyrzucenia" najwięcej produktów spożywczych.

W programie wysłuchaliśmy także rad słuchaczy Czwórki, którzy zdradzają w materiale Justyny Tylczyńskiej swoje sposoby na oszczędzanie żywności.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Maria Bagińska, Marta Krzesiak (autorki projektu Feed Them Up)

Data emisji: 23.03.2016

Godzina emisji: 15.00

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Na krzywy ryj" - jak przeżyć, jedząc tylko produkty ze śmietników?

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2015 19:00
Monika Stasiuk to freeganka - je to, co inni wyrzucają do śmieci. Efekty swojej akcji prezentuje razem z kolegą Krzyśkiem w portalu społecznościowym i na kanale "Na krzywy ryj".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia Azerbejdżanu - nieodkryty skarb

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2015 18:15
Kuchnia turecka, bałkańska, hinduska lub japońska - pewnie wiele osób mogłoby co nieco o nich powiedzieć. A kuchnia azerska?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kolejkowy problem. Stacz Ci pomoże

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2016 17:54
Kolejki są wszędzie: w sklepie spożywczym, do lekarza, w urzędzie czy na poczcie. Wielu z nas spędza w nich długie godziny - Włosi rozwiązali ten problem.
rozwiń zwiń