Pestycydy, antybiotyki - jak niezdrowa jest "zdrowa żywność"?

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2017 13:20
Czy produkty, dostępne w sklepach w ładnych kolorowych opakowaniach, mogą zawierać trujące substancje? - To, że dopuszczone zostały do sprzedaży nie oznacza wcale, że nie zawierają substancji potencjalnie trujących dla człowieka - mówią Marzena i Marcin Galiccy z "Food rentgen".
Audio
  • Substancje niebezpieczne dla zdrowia w produktach spożywczych (Dajesz radę/Czwórka)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Shutterstock.com/Anna Om

kobieta lustro kosmetyki 1200.jpg
Parabeny, pochodne fenolu - konserwanty w kosmetykach

Jak podkreślają, przeciętny Kowalski najczęściej w ogóle nie zdaje sobie sprawy z ich obecności w danym produkcie, albo nie wie, że są trujące. - Nawet, jeśli zaczniemy zgłębiać temat i zapamiętamy te wszystkie nazwy, nie zawsze znajdziemy je na etykietach - mówiła Marzena Galicka i wymieniała: pestycydy, metale ciężkie, środki ochrony roślin, czy środki farmakologiczne, a nawet preparaty wysuszające. - Chodzi to, że w niewielkiej dawce te substancje nie są dla nas odczuwalne - podkreślali eksperci Czwórki.

Sami przebadali ostatnio szesnaście produktów kupionych w sklepach, z czego połowa - ich zdaniem - nie nadawała się do spożycia, bo "przekroczenia norm trujących substancji były nawet pięciokrotne". Które to były produkty, nawet sprzedawane jako "zdrowa żywność" i jakie substancje szkodliwe zawierały? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze studia Czwórki.

Marzena i Marcin Galiccy Mykotoksyny, czy inne pleśnie powstają na żywności krótkoterminowej w trakcie transportu, leżakowania na sklepowych półkach - nawet, jeśli ich skład chemiczny pierwotnie był zgodny z wszelkimi normami

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Goście: Marzena i Marcin Galiccy ("Food rentgen", pomysłodawcy projektu "Szamaj zdrowe")

Data emisji: 18.07.2017

Godzina emisji: 14.10

kd/jsz

Czytaj także

W zdrowym gotowaniu liczy się kreatywność

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2016 18:00
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji o najlepsze sposoby obróbki warzyw, owoców, mięsa i ryb zapytaliśmy ekspertów z Fundacji Szkoła na Widelcu - dietetyczkę Ulę Somow i kucharza Grzegorza Łapanowskiego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 15:06
Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Lara Gessler: jem więcej, ćwiczę mniej, wyglądam lepiej

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2017 10:00
- Waga kłamie i nie mówi wszystkiego o sylwetce. A przecież oprócz kilogramów chodzi jeszcze o skład naszego ciała - mówi Lara Gessler, która w ciągu 90 dni odmieniła swoje życie...
rozwiń zwiń