Sztuka jedzenia 12 listopada godz. 15:05

Sztuka jedzenia 12 listopada godz. 15:05
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2017/11/12 15:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

Czy jedzenie może być patriotyczne? W książce "Rozmowy przy stole" Jerzego Bralczyka, Katarzyny Lengren i Jacka Wasilewskiego autorzy piszą, że jedzenie zawsze było w Polsce wyrazem patriotyzmu. Jaka jest więc prawdziwie polska kuchnia? Historyk Jarosław Dumanowski uważa, że staropolska kuchnia polska była zbliżona do współczesnej kuchni indonezyjskiej. Ceniono ostre i palące smaki. Co jedzono, kiedy rodziła się Polska niepodległa? Czy fasola orzełek jest tradycyjnym polskim smakiem? O tym opowie Paweł Krysiak z Instytutu Sztuki Kulinarnej. Poza tym dowiemy się czy w hollywoodzkich produkcjach jedzono tylko pierogi, kiełbasę i ogórki kiszone?

Goście Paweł Krysiak
Playlista
Tagi
Playlista