Kuchnia w stylu wolnym według Mateusza Zielonki

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2018 14:10
Jako snowboardzista startował w wielu zagranicznych zawodach, jako kucharz zdobył tytuł "MasterChefa". - Przed udziałem w programie gotowałem na spontanie, nie korzystałem z przepisów. Nawet jeśli je czytałem, i tak robiłem po swojemu - opowiada Mateusz Zielonka
Audio
  • "MasterChef" Mateusz Zielonka o najważniejszych deskach w swoim życiu (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Mateusz Zielonka i Beata Kwiatkowska
Mateusz Zielonka i Beata KwiatkowskaFoto: Czwórka

Mateusz Zielonka Zapachy, smaki i dźwięki to najpiękniejsze wspomnienia, które można zgromadzić w życiu. Na tym właśniesię się skupiam realizując swoje pasje

Znajdująca się w tytule jego książki "kuchnia w stylu wolnym" nawiązuje do filozofii życiowej gościa Czwórki. - Z jednej strony chodziło mi o gotowanie w stylu slow, bo tylko takie ma dla mnie sens. Z drugiej o freestyle, czyli coś, co robiłem od zawsze i nie zamierzam przestać - śmieje się snowboarder, skater i kucharz. 

Książka podzielona jest na pory roku. - Zaczyna się od zimy, bo to najważniejszy dla mnie czas pod względem sportowym. Ale królową - pod względem kulinarnym - jest zupełnie inna pora. Ona smakuje najlepiej - mówi Mateusz Zielonka.


Czytaj także
kucharz gotowanie 1200.jpg
Michał Żulewski - rekonstruktor smaków

Co to jest "zázvor"? Jak robi się "iron egg"? I dlaczego "krewetki na fali" są ulubionym daniem Ani Rusowicz? O tym m.in. w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Materiał przygotowała: Beata Kwiatkowska

Data emisji: 31.12.2017

Godzina emisji: 15.36

kul/gs

Czytaj także

Twin Peaks. Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 14:56
Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski.  
rozwiń zwiń
Czytaj także

600 menu Macieja Nowaka. Czy kolekcja jadłospisów jest sztuką?

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2017 16:35
Zbieranie talerzy, sztućców czy etykiet wydaje się być banalne przy kolekcji menu Macieja Nowaka. Znany krytyk kulinarny przez prawie dwadzieścia lat był gościem restauracji i zbierał… jadłospisy. Kolekcję przekazał Bibliotece Narodowej.
rozwiń zwiń