Królewskie motywy w kulturze i na stole

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2018 17:50
Król to motyw przewodni ?Festiwalu Nowe Epifanie, w tym także projektu kulinarnego Moniki Kuci. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/Rawpixel.com

Kuratorka kulinarna, Monika Kucia przygotuje ucztę "Bieda król" bazując na resztkach. To wydarzenie artystyczno-kulinarne o resztkach i śmieciach, i o tym, co popsute i niechciane, a co może dać nam zaskakująco dużo. Wraz z Alicją Patanowską i Michałem Czekajło w Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie kuratorka wydarzenia przekaże uczestnikom do dotykania porcelanę we fragmentach, do spróbowania jadalne pleśnie, do powąchania zapach piwnicy na bazie mchu. Na pile zagra Anna Bojara-Czarnecka. Przedstawimy także relację z warsztatów dobroczynnych, podczas których będziemy gotować z panią Krystyną Zgódką, gospodynią na plebanii, dla podopiecznych Wspólnoty Sant'Egidio . Podsumujemy także Kino Kulinarne podczas tegorocznego Berlinale.

*** 

Na audycję "Sztuka jedzenia" w niedzielę (25.02) od godz. 15.05 zaprasza Beata Kwiatkowska.

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby
Czytaj także

Magia na talerzu, czyli przysmaki z Hogwartu

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2017 14:30
Od premiery pierwszej części przygód Harry'ego Pottera minęło 20 lat. Z tej okazji postanowiliśmy zajrzeć do kuchni Hogwartu. - Wątków kulinarnych w tej historii jest mnóstwo, przyjaźń Harry’ego z Ronem rozpoczyna się nad górą słodyczy w pociągu Hogwart Express - mówiła Maja Margasińska.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Michał Żulewski - rekonstruktor smaków

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2017 15:20
- Żyję kuchnią, gotowanie jest dla mnie wszystkim - opowiada szef kuchni Michał Żulewski, który w Toruniu nie tylko przygotowuje dania, ale też rekonstruuje smaki.
rozwiń zwiń