Opis |
Jedzenie na ucho
11.04 będziemy obchodzić w Polsce Dzień Radia. Z tej okazji podczas audycji skupimy się na dźwiękowych aspektach jedzenia. Potrawy i brzmienie idealnie połączy książka kucharska do śpiewania z XVIII wieku. Jej autor, Lebas, przeznaczył publikację dla niepiśmiennych kucharek, żeby nucąc mogły się nauczyć receptur na pamięć. "Festin joyeux, ou la cuisine en musique en vers libres" powstała w 1738 roku. Opowiemy także o gastromuzykologii czyli o związkach między muzyką i pożywieniem. Na koniec dowiemy się, jak brzmią warzywa i owoce? Beniamin Głuszek to artysta dźwiękowy, który w swoich eksperymentach muzycznych grał na warzywach. Kaja Zemła zajrzy do warsztatu Beniamina i dowie się jak można skreczować na…ziemniakach przy użyciu mikrofonów kontaktowych. Inaugurujemy tez konkurs "Głodnemu film na myśli".
|