Sztuka jedzenia 10 czerwca godz. 15:05

Sztuka jedzenia 10 czerwca godz. 15:05
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2018/06/10 15:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

Sceny mrożące krew w żyłach... czyli o lodach w filmie! Lody w filmach nie zawsze służą do ochłody od upałów, czasem symbolizują ochłodę sytuacji, oziębienie stosunków, a czasem zimnego trupa. Nieprzypadkowo pojawiają się u Hitchcocka w Sznurze. Zwiastują bowiem morderstwo. Lody bywają zwykłym przysmakiem w filmie "Forrest Gump" lub "Rzymskich wakacjach". Jim Jarmusch w filmie "Tylko kochankowie przeżyją" "serwuje" krwiste sorbety, które są synonimem miłości. Jakiego rodzaju metaforą są lody w filmie? W przyszłym tygodniu minie 50.rocznica powstania kultowego filmu Romana Polańskiego "Dziecko Rosemary". W otoczonym diaboliczną aurą dziele nie obyło się bez wątków kulinarnych. Mia Farrow jadła na planie i w filmie surową, krwistą wątrobę. Jak wątki kulinarne wpłynęły na interpretację filmu, opowie Marcin Radomski. Na koniec nasz reporter, Mateusz Gołębiewski posmakuje najdroższej kawy świata. Jak smakuje kopi luwak, której ziarna z ziaren wydobywane są z odchodów zwierząt?

Goście Jakub Koisz
Playlista
Tagi
Playlista