X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Nowe badania naukowców: śniadanie nie jest najważniejszym posiłkiem dnia?

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 15:58
Zostaliśmy wychowani w przekonaniu, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Mówiono, że to, co zjadamy rano, wpływa na nasz metabolizm i dostarcza energii na cały dzień. Inaczej twierdzą naukowcy z Melbourne przekonując, że ten posiłek jest w naszej diecie zbędny.
Audio
  • Śniadania sprawiają, że jemy więcej? (Stacja nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Elena Veselova / Shutterstock

Naukowcy z Monash University of Melbourne udowadniają, że śniadanie jest posiłkiem, który możemy zupełnie pominąć. Wykazali, że zjedzenie nawet obfitego śniadania nie sprawi, że przestaniemy podjadać w ciągu dnia - przeciwnie - w ten sposób pobudzamy nasz żołądek, który domaga się dostarczania większych ilości jedzenia.

- Australijscy badacze ustalili, że osoby regularnie zjadające śniadania, w ciągu dnia przyswajają więcej kalorii. Na podstawie przedstawionych wniosków ogłosili, że tym samym obalają mit, mówiący o tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Ich zdaniem ci, którzy rezygnują z porannych posiłków, w ciągu całego dnia spożywają o 260 kcal mniej.

W jaki sposób wpływa to na nasze zdrowie? Czy powinniśmy dzielić posiłki na te najważniejsze i mniej ważne? Co powinno znaleźć się w zbilansowanym menu? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy z dietetyczką, Magdaleną Czyryndą-Koledą.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Gość: Magdalena Czyrynda-Koleda (dietetyczka)

Data emisji: 21.02.2019

Godzina emisji: 12.13

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Liofilizacja. Patent Indian wykorzystywany przez alpinistów

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 15:37
Już kilkaset lat temu andyjscy Indianie Quechua odkryli sposób, dzięki któremu mogli przechowywać żywoność przez długie miesiące.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pestycydy to wynalazek samych roślin

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2018 12:54
- Demonizowane przez wielu pestycydy naturalnie wykszałciły się w roślinie podczas jej ewolucji - mówi Aleksandra Morowiec z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin. - Świetnym tego przykładem jest nikotyna, która naturalnie występuje w przyrodzie i odstrasza szkodniki - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ile czekolady jest w czekoladowym mikołaju?

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 13:41
Jaki skład mają świąteczne żelki? Co szkodliwego jest w ciastkach z marcepanem i co kryje się w czekoladkach z kalendarzy adwentowych? Czy warto sięgać po świąteczne słodycze?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anna Wierzbicka: drzewa wykorzystują dwutlenek węgla jako nawóz

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2018 16:30
- Dawne zanieczyszczenia z lat 70. i 80. działają na rośliny jak nawozy. Lasy się przystosowały i potrafią go wykorzystać - mówiła dr inż. Anna Wierzbicka z Katedry Łowiectwa i Ochrony Lasu Uniwersytetu Przyrodniczego w Katowicach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy nocne podjadanie sprzyja otyłości?

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 16:03
- To, że nie powinniśmy jeść po godzinie 18 jest mitem. Kolację powinniśmy dostosować do naszego trybu dnia - mówiła dietetyczka Anna Kalinowska-Weber.
rozwiń zwiń