Nanotechnologie i sok z cebuli? Licealiści badają lek na drobnoustroje

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2019 16:01
Nasze mamy i babcie od lat przekonywały o leczniczych właściwościach czosnku i cebuli. To, w jakim stopniu sok z tych warzyw faktycznie wpływa na drobnoustroje i czy możemy go wykorzystać do tworzenia nowych form leczenia sprawdzili licealiści Liliana Jęziorska i Stanisław Szleszkowski.
Audio
  • Licealiści badają lek na drobnoustroje. To połączenie tradycji i nowych technologii (Stacja nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: LeoNeoBoy/Czwórka

W swoim projekcie badawczym zatytułowanym "Kiedy fitoterapia spotyka się z nanotechnologią" sprawdzają właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybowych nanocząstek srebra oraz soków z czosnku i cebuli. Co miało na celu ich badanie?

- Chcieliśmy przede wszystkim stawić czoło wielkiemu problemowi lekooporności, który narasta od dłuższego czasu - tłumaczyła Liliana Jęziorska, licealistka z I LO w Inowrocławiu. - Coraz więcej laboratoriów pracuje nad stworzeniem leku, który będzie odpowiedzią na problem oporności organizmu na znane nam antybiotyki. Zamiast syntezować nowy antybiotyk, postanowiliśmy sięgnąć po metody naszych babć i dziadków. Poczytaliśmy o właściwościach czosnku i cebuli i postanowiliśmy je połączyć z nowoczesnymi formami terapii. 

- Właściwości lecznicze obu terapii są nauce znane - dodawał współtwórca projektu Stanisław Szleszkowski. - Nigdzie do tej pory nie trafiliśmy na pomysł, który łączyłby obie te metody. 

Co znajduje się w składzie badanego przez licealistów leku? Co będzie można wyleczyć z jego pomocą? Kiedy poznamy wyniki ich badań? Więcej na ten temat w nagraniu rozmowy.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Goście: Liliana Jęziorska (licealistka z I LO w Inowrocławiu), Stanisław Szleszkowski (licealista XII LO we Wrocławiu)

Data emisji: 25.04.2018

Godzina emisji: 12.15

ac/kd

Czytaj także

Żywność GMO. Co o niej wiemy?

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2019 16:42
Wokół żywności genetycznie zmodyfikowanej narosło już wiele mitów. Nie wszyscy jednak wiemy, w jakim celu wykorzystujemy geny w jedzeniu i że modyfikowanie żywności nie jest wcale nowym zjawiskiem. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jako jedyni na świecie płaczemy. Do czego służą nam łzy?

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2019 17:38
Jesteśmy jedynym gatunkiem, który wykorzystuje łzy, czyli naturalnie produkowaną wydzielinę służącą do nawilżania i oczyszczania gałki ocznej do tego, by wyrazić emocje. Naukowcy zwracają uwagę, że nie istnieje żaden oczywisty odpowiednik łez wśród pozostałych naczelnych. W jakim celu ewolucja wyposażyła nas we łzy i jak to się stało, że płaczemy?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zdrowe święta - czas dla siebie i post

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2019 14:48
Wielki Piątek to dobry czas na refleksje, nie tylko te duchowe, ale też te, dotyczące naszego zdrowia, ciała, codziennych wyborów. Czy dziś znalezienie czasu dla siebie to wyzwanie? 
rozwiń zwiń