Opis |
Jedzenie jako eksponat
Laila Gohar to pochodząca z Egiptu, nowojorska it-girl przykuwająca uwagę nie tylko swoimi artystycznymi poczynaniami, ale też stylem. Jej niezwykły ślub, w trakcie którego jechała na ośle, relacjonował Vogue, do jej szafy zaglądają stylistki kultowych portali modowych. Większość jej wspomnień z dzieciństwa w Egipcie wiąże się z jedzeniem i to właśnie jego brakowało jej najbardziej po przeprowadzce do USA. Laila tęskniła za smakami dzieciństwa i tak zaczęła się jej przygoda z gotowaniem, która przechodziła różne etapy - od gotowania dla przyjaciół, po pracę w restauracjach i magazynach kulinarnych, aż przerodziła się w dość niezwykłe zajęcie, jakim jest eksplorowanie artystycznego potencjału jedzenia i scenografia. Podczas targów designu w Mediolanie Laila pokazała kuchnię oraz to, co zwykle pojawia się na talerzu, jako eksponat. Artystka stworzyła "babki z piasku" z cukru, sugar glass, czyli taflę cukru, którą można było samemu rozłupać oraz watę cukrową. Wszystkiego można było spróbować. Artystka bada naturę interakcji międzyludzkich, tworząc doświadczenia z pogranicza kulinariów, sztuki, mody i wzornictwa, angażujące wszystkie zmysły. GOŚĆ: Monika Kucia, dziennikarka, kuratorka kulinarna.
|