X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Nóż jako artefakt. "Sztuka od kuchni" w warszawskiej Desie

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2019 14:50
Nie od dziś wiadomo, że w doświadczeniu kulinarnym ważne jest nie tylko co jemy, ale i jak, z czego oraz w jakim otoczeniu. W Desie Unicum w Warszawie możemy zobaczyć zastawę zaprojektowaną dla prezydenta Ignacego Mościckiego oraz "Śniadanie na trawie" Edwarda Dwurnika
Audio
  • Sztuka od kuchni. Szczegóły wystawy i aukcji w Desie Unicum (Sztuka Jedzenia/Czwórka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Everett Collection / Shutterstock.com

Na wystawie prezentujemy także obiekty mówiące o łakomstwie. Na przykład czekoladki Doroty Podlaskiej Stefania Ambroziak

Na wystawie "Sztuka od kuchni" zobaczymy 200 niezwykłych obiektów związanych z tematem kuchni i kulturą stołu. - Ta ekspozycja ma dwa filary. Z jednej strony są to przedmioty, które znajdują się w kuchni, z drugiej - widoki na to, co w kuchni, czyli na przykład martwe natury - opowiada Michał Bolko. 

Jak podkreślają goście audycji - jedzenie pobudza zmysły, bywa symbolem albo wspomnieniem dzieciństwa. Dlatego tak wielu artystów stawia je często w centrum swojej twórczości. "Kuchenne" eksperymenty ma na swoim koncie Aleksandra Jachtoma - jedna z najbardziej znanych współczesnych artystek, która zaprojektowała zestawy rzeźbiarskie z łyżkami i wałkami. Z kolei Andrzej Partum, nazywany pierwszym polskim artystą krytycznym, wykonał wagę kuchenną.

Nasza wystawa pozwala także prześledzić zmianę wizerunku producentów żywności, którzy podjęli się współpracy z artystami takimi Salvador Dali czy Zofia Stryjeńska Michał Bolko  

Wyjątkowość wystawy w Desie polega także na tym, że eksponaty są dostępne dla publiczności. Jak smakowałby obiad, gdybyśmy mieli okazję zjeść go na talerzu wykonanym dla prezydenta Mościckiego? Czy espresso z filiżanki od Tiffany’ego nabiera głębi smaku? zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Goście: Stefania Ambroziak, Michał Bolko (Desa Unicum Warszawa)

Data emisji: 15.09.2019

Godzina emisji: 13.15

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przy wspólnym stole z Mariną Abramović

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2019 09:45
Wielokrotnie zasiadała do stołu. Czasem wyłącznie po to, by wymienić spojrzenie. W "Sztuce jedzenia" rozmawialiśmy o potrawach w pracach Mariny Abramović.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Luciano Pavarotti - kochał operę i włoską pastę

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2019 14:40
- Luciano Pavarotti pochodził z Modeny, z regionu Emilia-Romania, który uchodzi za kulinarne serce Włoch. Był miłośnikiem makaronów, ale tych najprostszych. Dostępnych dla wszystkich - opowiada krytyczka filmowa i italianistka Anna Osmólska-Mętrak.
rozwiń zwiń