Sztuka jedzenia 20 października godz. 13:05

Sztuka jedzenia 20 października godz. 13:05
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2019/10/20 13:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

Co jadła autorka "Dumy i uprzedzenia"? Jak wyglądało życie towarzyskie w epoce autorki Dumy i uprzedzenia? Czym raczono się w czasie spotkań rodzinnych? Jakimi smakołykami podejmowano gości? Jakie dania królowały na piknikach i balach? Wszystkiego tego dowiecie się z Kuchni Jane Austen. Autorki książki przybliżają kuchnię epoki georgiańskiej. Nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo, dzięki wynalazkowi, jakim jest elektryczność, zmieniły się nasze zwyczaje kulinarne. Po pierwsze, możemy dłużej siedzieć przy stole i inaczej zupełnie niż za czasów Austen planować posiłki, po drugie, lodówki i zamrażarki pozwalają nam korzystać z wielu świeżych składników praktycznie przez cały rok. Gospodynie z XVIII wieku nie mogły improwizować, musiały mądrze planować posiłki - zużywać to, co się psuło, korzystać z sezonowych warzyw i owoców. Książka to zbiór kulinarnych przepisów, opatrzonych komentarzem na temat obyczajów epoki, postaci pisarki i jej bliskich oraz... smaków, zapachów i wybornych dań. Pozytywną recenzję tej książce dała Nigella Lawson. Nasze studio odwiedzi też Laura Osęka- autorka książki "Forma obfitości"

Goście Maja Margasińska
Playlista
Tagi
Playlista