X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Celiakia i nadwrażliwość na gluten to nie jest to samo

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2019 14:39
- Idąc zrobić badania dotyczące celiakii, nie możemy odstawić glutenu, bo badania wyjdą niewiarygodnie - mówi dietetyczka Wioleta Zysk. - Pierwsze badania niestety nie są jednoznaczne - dodaje Małgorzata Źródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. 
Audio
  • Czym jest celiakia i inne problemy z glutenem? (Stacja Nauka/Czwórka)
Gluten znajdziemy między innymi: w  chlebie, bułkach, rogalikach i ciastkach
Gluten znajdziemy między innymi: w chlebie, bułkach, rogalikach i ciastkachFoto: shutterstock.com

Wykrycie celiakii wcale nie jest łatwe, a pierwsze badania nie powinny być naszymi ostatnimi, nawet gdy ich wynik będzie negatywny. Lekarzem, który może stwierdzić czy ta choroba nas dotyczy, jest dopiero gastroenterolog, który wykonuje nam biopsję w kierunku weryfikacji badań. 

Ekspertki w studiu Czwórki wśród wielu problemów naszego organizmu z glutenem wymieniają trzy główne: celiakię, nadwrażliwość na gluten i alergię na pszenicę. Podkreślają, że wykrycie i diagnoza dotyczącego nas problemu wcale nie jest łatwa, ale każdy powinien obserwować swój organizm. - Wszystkie osoby, które cierpią na jakieś dziwne objawy jelitowe, powinny się zastanowić, czy to nie jest celiakia, choroba, na którą cierpi się całe życie - mówi Małgorzata Źródlak. - Chorując na nią, nie można jeść nawet śladowych ilości glutenu, a ten bywa nawet w chrzanie, wędlinach czy kawie - dodaje. 

Kogo dotyczy obowiązkowa dieta bezglutenowa? Czy jeśli jesteśmy zdrowi, to ta dieta może nam zaszkodzić? Gdzie rozpocząć serie badań w kierunku wykrycia ewentualnej celiakii? O tym m.in. w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Goście: Wioleta Zysk (dietetyk), Małgorzata Źródlak (prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej) 

Data emisji: 13.11.2018

Godzina emisji: 12.12

pj/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dieta bezglutenowa. Moda czy konieczność?

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2016 18:22
- Celiakia jest jak góra lodowa. Wiemy tylko o tych przypadkach zachorowań, które widać nad powierzchnią wody. Reszta, ogromna większość, to chorzy niezdiagnozowani - mówi ekspertka ds. żywienia Anna Wojtasik.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kiśmy na zdrowie, jak za dawnych lat

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 15:33
- W dzisiejszych czasach mamy bardzo wyjałowiony układ pokarmowy, jeśli chodzi o dobre bakterie. Kiszonki pomagaja to odbudować - mówi Jolanta Naklicka-Kleser, autorka książki "Zdrowe przetwory". 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Glony z kosmosu - sposób na dietę przyszłości?

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2019 14:12
Uczniowie z Gdyni chcą hodować bakterie w kosmosie, aby walczyć z problemem głodu na świecie.
rozwiń zwiń