Sztuka jedzenia 23 lutego godz. 13:05

Sztuka jedzenia 23 lutego godz. 13:05
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2020/02/23 13:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

O kucharzu, który gotował i fotografował Louis Hardouin to mistrz sztuki kulinarnej zatrudniany w restauracjach oraz rezydencjach w wielu państwach Europy.Wykształcenie zdobył we Francji, a praktykę w Londynie. W 1909 rok zawitał za zamek w Książu. Dziś możemy opowiadać ciekawą historię tego szefa kuchni oraz oglądać zrobione przez niego zdjęcia, w tym liczne stereoskopowe szklane pozytywy tworzące iluzję trójwymiarowości. Portrety arystokracji łączył ze zdjęciami dzieci... umieszczanych w wielkich kotłach. No cóż, Louis miał poczucie humoru. Oprócz legend o charyzmatycznych Francuzie, opowiemy także o wątkach kulinarnych w powieści Joanny Bator "Ciemno prawie noc", której akcja dzieje się na zamku w Książu.

Goście Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Playlista
Tagi
Playlista